Начало / Любопитно / „Удушената кралица“ от Морис Дрюон (анотация)

„Удушената кралица“ от Морис Дрюон (анотация)

„Удушената кралица“ е вторият роман от знаменитата поредица „Прокълнатите крале“, с която Морис Дрюон се изкачва на върховете на световната слава. Филип Хубави е мъртъв, а с него си отиват желязната му воля, амбицията му и умението да постига целите си. Величието на Франция заплашва да се превърне в бързо избледняващ спомен в ръцете на придворните групи, които се впускат в яростна борба помежду си. Тяхната цел е увеличаване на собствения им престиж, богатство и влияние. Оръжието им – безволевият, лишен от дарби нов крал – Луи Х. Смазан под сянката на баща си, новият монарх осъзнава ясно собствените си недостатъци, както и най-наболелия си проблем в лично и политическо отношение: наследяването на френския престол.

Съпругата на Луи, Маргьорит Бургундска, е затворена в замъка Гаяр заради прелюбодеяние, но това е половинчата мярка, от която трябва да се намери изход. И докато разводът е в компетенциите единствено на папата, който все още не е избран и няма изгледи това да се случи скоро, самомнителният чичо на новия крал вече му е намерил нова съпруга – прочута с красотата и благородството на характера си неаполитанска принцеса. Но реакцията от Неапол е недвусмислена: те поставят краен срок, в който Луи трябва да се освободи от оковите на брака с Маргьорит. По един или друг начин…

Младият италианец Гучо Балиони, когото познаваме от предишната книга от поредицата, „Железният крал“, играе централна роля в опитите за разрешаване на проблема, като същевременно се мъчи да въведе ред в собствения си живот, вече белязан от присъствието на обеднялата дребна благородничка Мари дьо Креси. Като придружител на добродушния, но неспособен граф Дьо Бувил, Гучо ще пътува от Франция до Неапол, а оттам до папския двор, ще преследва криещи се от него кардинали, ще раздава подкупи… Ще постигне ли целта си?

В парижкия двор Робер д`Артоа се надява да се възползва от ситуацията, за да постигне целта, към която се стреми от години: възвръщането на рожденото си право, графство Артоа, и няма да остави нито един камък необърнат по пътя.

В замъка Гаяр опозорената Маргьорит Бургундска се бори с несгодите, на които е съзнателно подлагана всеки ден, и със собственото си сърце: дали да съдейства на Луи за развода, или докрай да настоява, че е негова законна съпруга и кралица, станала жертва на долен заговор? Под натиска на различни групи с твърде различни цели тя се колебае, променя намерението си, търси помощ от хора, на които не е сигурна, че може да вярва… докато не става прекалено късно. Вече нищо не зависи от нея.

„Удушената кралица“  тук

Книги от Морис Дрюон тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

d676074eef3ba56091d2ec99b764d89637d637c5

Записки по Хегел се превърнаха в литературна сензация

Правени са от негов ученик Откритието е на Клаус Вивег, който е изследовател на творчеството …