Начало / Любопитно / „Удушената кралица“ от Морис Дрюон (анотация)

„Удушената кралица“ от Морис Дрюон (анотация)

„Удушената кралица“ е вторият роман от знаменитата поредица „Прокълнатите крале“, с която Морис Дрюон се изкачва на върховете на световната слава. Филип Хубави е мъртъв, а с него си отиват желязната му воля, амбицията му и умението да постига целите си. Величието на Франция заплашва да се превърне в бързо избледняващ спомен в ръцете на придворните групи, които се впускат в яростна борба помежду си. Тяхната цел е увеличаване на собствения им престиж, богатство и влияние. Оръжието им – безволевият, лишен от дарби нов крал – Луи Х. Смазан под сянката на баща си, новият монарх осъзнава ясно собствените си недостатъци, както и най-наболелия си проблем в лично и политическо отношение: наследяването на френския престол.

Съпругата на Луи, Маргьорит Бургундска, е затворена в замъка Гаяр заради прелюбодеяние, но това е половинчата мярка, от която трябва да се намери изход. И докато разводът е в компетенциите единствено на папата, който все още не е избран и няма изгледи това да се случи скоро, самомнителният чичо на новия крал вече му е намерил нова съпруга – прочута с красотата и благородството на характера си неаполитанска принцеса. Но реакцията от Неапол е недвусмислена: те поставят краен срок, в който Луи трябва да се освободи от оковите на брака с Маргьорит. По един или друг начин…

Младият италианец Гучо Балиони, когото познаваме от предишната книга от поредицата, „Железният крал“, играе централна роля в опитите за разрешаване на проблема, като същевременно се мъчи да въведе ред в собствения си живот, вече белязан от присъствието на обеднялата дребна благородничка Мари дьо Креси. Като придружител на добродушния, но неспособен граф Дьо Бувил, Гучо ще пътува от Франция до Неапол, а оттам до папския двор, ще преследва криещи се от него кардинали, ще раздава подкупи… Ще постигне ли целта си?

В парижкия двор Робер д`Артоа се надява да се възползва от ситуацията, за да постигне целта, към която се стреми от години: възвръщането на рожденото си право, графство Артоа, и няма да остави нито един камък необърнат по пътя.

В замъка Гаяр опозорената Маргьорит Бургундска се бори с несгодите, на които е съзнателно подлагана всеки ден, и със собственото си сърце: дали да съдейства на Луи за развода, или докрай да настоява, че е негова законна съпруга и кралица, станала жертва на долен заговор? Под натиска на различни групи с твърде различни цели тя се колебае, променя намерението си, търси помощ от хора, на които не е сигурна, че може да вярва… докато не става прекалено късно. Вече нищо не зависи от нея.

„Удушената кралица“  тук

Книги от Морис Дрюон тук

Прочетете още

Copertina-C08157

Михаела Манасиева за най-романтичната страна: „Италианците са умели разказвачи на приказки“

Книгата ѝ ни води на много интересни места „Италия – вечната приказка“ се опира на любовта …