Начало / България / Излезе уникален албум за пафтите от българските музеи

Излезе уникален албум за пафтите от българските музеи

След 40 години проучвания и издирвателска работа Надежда Цветкова – етнограф от Регионалния исторически музей, представи книгата си “Пафти от българските музеи“. Албумът съдържа 400 снимки на женски ориенталски накити, които се разпознати като български. Премиерата се състоя вчера, 29 юли, в историческия музей в Русе.

 

Интересът на Цветкова към темата е започва със статията „Изображения на змия върху пафти в Национален музей Рилски манастир“, публикувано в списание „Българска етнография“ . Книгата й е единственото и пълно изследване на пафтите (особен ориенталски накит) в България. В нея се разкрива къде могат да се видят те и как са изработени. В миналото тези накити се предлагали по пазарите и са били част от традиционното облекло на българките. Най-разпространени са били растителните изображения, а след тях са животинските, предимно птици. Пафтите са изработвани от злато, сребро, с вградени седеф или кост и дори камък. Майстори им били странстващи и включвали в ювелирните си творби загадъчни мотиви и сюжети.

В албума са представени близо 400 образци, подбрани от Регионалните музеи в Пловдив, Велико Търново, Добрич, Търговище, Силистра, Ямбол, Етър, музеите в Исперих, Ботевград, Попово, Котел, както и от колекцията на Национален музей Рилски манастир, проучвани от 1972 г до 1975 г..

Очаква се книгата да влезе в книжарниците. Засега е достъпна само в РИМ Русе.

Прочетете още

1508_4xugt

Почина създателят на Крокодила Гена Едуард Успенски

На 80-годишна възраст от тежко заболяване в Москва почина писателят Едуард Успенски. Тъжната вест съобщи …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *