Начало / България / „Патилата на шарпланинеца Дон“ от Вишня Стахуляк излезе в библиотека „Европейски разказвачи“

„Патилата на шарпланинеца Дон“ от Вишня Стахуляк излезе в библиотека „Европейски разказвачи“

Книга от Вишня Стахуляк – най-голямото име на хърватската детско-юношеска литература, излезе на български. „Патилата на шарпланинеца Дон“ е част от поредицата „Европейски разказвачи“ на издателство „Емас“.

Книгата ще допадне най-вече на почитателите на кучетата. С огромно разбиране и любов към кучешката природа и дълбоката връзка със стопаните им, писателката увлекателно разказва за живота на величествения Дон така, както го вижда той.

„В Далмация, при междата на три красиви планини, се родило кутрето Трап, което хората нарекли Дон от Тримеждието. Мама-кучка го захранвала не само със своето мляко, но и със съвети как да стане добър пазач, с любов към хората, които се грижат за него, и с приказки за миналото на славния род на техните деди – шарпланинците. Дон растял силен и независим пазач на стадото и верен на своите господари. Но господарите се сменили, и планината се сменила с град. За Дон настъпили нелеки времена. Трудно било гордият водач от планинската шир да стои затворен в тесен двор и той честичко предприемал тайно рисковани разходки. Тези забежки обаче му носели премеждие след премеждие… Спасявала го единствено голямата любов на неговите господари“ , се казва в анотацията на книгата.

Вишня Стахуляк е най-известната съвременна писателка за деца на Хърватия. Освен че е носителка на национални награди, тя е номинирана за медала „Х. Кр. Андерсен“ – най-голямото отличие в областта на детско-юношеската литература. А романът „Патилата на шарпланинеца Дон“ отдавна е станал задължително четиво за хърватските деца.

 „Патилата на шарпланинеца Дон“ тук

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …