Начало / България / Две премиери на книги на Празниците в Долината на тракийските царе

Две премиери на книги на Празниците в Долината на тракийските царе

Две книги – „Казанлъшката гробница“ от Меглена Първин и „Гробницата на цар Севт III в могила Голяма Косматка“ от Диана Димитрова, ще бъдат представени на Празниците в Долината на тракийските царе (Казанлък). Премиерите са част от научната конференция, в която участват археолози, траколози, учени и експерти, работещи в областта на тракологията. Форумът по традиция се съпътства от поредица прояви като дискусии, изложби и опознавателни туристически турове.

„Казанлъшката гробница“  на Меглена Първин ще бъде представена на 28 август от 15 ч. м ИМ „Искра“. Книгата е издание на „Фабер“. Поводът за създаването ѝ е 70-ата годишнина от откриването на гробницата, която се отбеляза през 2014 г. Изданието е двуезично (български и английски) и е предназначено за широк кръг читатели. Информацията е поднесена така, че да задоволи интереса както на неспециалисти, така и на учащи се, студенти, историци и археолози.

„Гробницата на цар Севт III в могила Голяма Косматка“ на Диана Димитрова от НАИМ при БАН ще бъде представена на 29 август от 20 ч на амфитеатралната сцена в близост до Казанлъшката тракийска гробница. Авторката е участник в археологическите проучвания и заместник-ръководител в екипа на доц. д-р Георги Китов, който разкри монументалното съоръжение през есента на 2004 г. Луксозното издание, което е двуезично, представя подробно резултатите от разкопките, както и добилите вече световна слава артефакти като уникалната бронзова глава от статуя на обожествения владетел, личните му вещи, оръжие и гробни дарове .Текстът е онагледен с повече от триста снимки и рисунки, представящи процеса на работа и откритите находки, някои от които се публикуват за първи път.

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …