Начало / Автори / Читателски дневник: Любимите 10 на Дорис Лесинг

Читателски дневник: Любимите 10 на Дорис Лесинг

Един от хитовете на англоезичния книжен пазар през 1992 г. е „Удоволствието от четенето“ на Антония Фрейзър. В серия от текстове в сборника авторката разкрива читателските навици на десетки популярни по цял свят писатели, както и книгите, които най-много са им повлияли и въздействали. 22 години по-късно книгата отново се появява на пазара, редактирана и допълнена.

В. „Телеграф“ публикува серия от откъси от книгата на Фрейзър.

„Да четеш книгите на толкова велики писатели е истинско удоволствие, но със сигурност не по-малко удоволствие е да се запознаеш с техните собствени читателски навици“, казват журналистите от английското издание.

Ето какво пише за носителката на нобелова награда за литература Дорис Лесинг:

Дорис Лесинг е родена през 1919 г. Започва кариерата си, като продава разкази на австралийски списания. Сред най-популярните й романи са „Тревата пее“ (1950 г.), „Златната тетрадка“ (1962 г.), „Петото дете“ и др. През 2007 г. е удостоена с Нобелова награда, като става най-възрастната писателка, получавала приза. Умира през 2013 г.

„Започнах да чета на седем – от един пакет цигари. Почти веднага стигнах до книгите в куфара на родителите си, които бяха работници средна класа тогава. Затова и имаха книги, които разказваха за работниците и живота им, книги, които бяха ключ за по-добър живот. Не бяха книгите, които бих избрала в днешни дни. Всяка книга трябва да бъде прочетена в правилното за човека време и съм сигурна, че в това е ключът за изпитване на удоволствие от литературата“.

Любимите книги на Дорис Лесинг:

„Шинел“ от Н. В. Гогол

„Бащи и синове“ от Иван С. Тургенев

„Бесове“ от Ф. М. Достоевски

„Червено и черно“ от Стендал

„Илиада“ от Омир

„Към фара“ от Вирджиния Улф

„Том Джоунс“ от Хенри Филдинг

„Хъкълбери Фин“ от Марк Твен

„По следите на изгубеното време“ от Марсел Пруст

„The Fortunes of Richard Mahoney“ от Хенри Хендъл Ричардсън

Книги от Дорис Лесинг тук, тук и тук

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …