Начало / Свят / Започва европейско първенство по куидич

Започва европейско първенство по куидич

Книгите за Хари Потър“ на Джоан Роулинг са световен културен феномен в последните 20 години. Поредното доказателство е започващото в Италия европейско първенство по куидич. Това е любимият спорт на всички магьосници от серията за момчето магьосник. На играта е посветена и книгата „Куидичът през вековете“, която разкрива историята и основните правила на магическата версия на играта.

Естествено, в наши дни куидичът не се играе с метли, но много от правилата са запазени. Домакин на първото европейско първенство ще е древното етруско селище Сартеано, което се намира в близост до Сиена. В него ще се включат 10 международни отбора, включително тим от Великобритания. Те ще бъдат настанени в местен замък, построен през XI век, но носещ духа на книгите за Хари Потър. Организаторите планират да маскират градския пазар в „Диагон Али“, където пазаруват всички магьосници в света, създаден от Дж. К. Роулинг.

Според организаторите куидичът е много популярен в Италия, където има 6000 регистрирани състезатели в отбори от Рим, Милано, Торино, Перуджа и Болоня. Първата версия на куидич всъщност е измислена през 2005 г. в колежа Мидълбъри във Върмънт, САЩ. По света играчите на куидич са над 100 000. Отборите се състоят от по 7 играчи, всеки от които стиска метла в краката си. Играта има над 700 правила, публикувани в специално ръководство. Книжката е много популярна и вече е издадена в осмия си тираж.

На европейското първенство в група А са тимовете на Германия, Ирландия, Холандия, Норвегия и Италия, а в поток В – Белгия, Каталония, Полша, Франция и Испания.

Книги от Дж. К. Роулунг тук

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …