На фокус
Начало / Свят / Започва европейско първенство по куидич

Започва европейско първенство по куидич

Книгите за Хари Потър“ на Джоан Роулинг са световен културен феномен в последните 20 години. Поредното доказателство е започващото в Италия европейско първенство по куидич. Това е любимият спорт на всички магьосници от серията за момчето магьосник. На играта е посветена и книгата „Куидичът през вековете“, която разкрива историята и основните правила на магическата версия на играта.

Естествено, в наши дни куидичът не се играе с метли, но много от правилата са запазени. Домакин на първото европейско първенство ще е древното етруско селище Сартеано, което се намира в близост до Сиена. В него ще се включат 10 международни отбора, включително тим от Великобритания. Те ще бъдат настанени в местен замък, построен през XI век, но носещ духа на книгите за Хари Потър. Организаторите планират да маскират градския пазар в „Диагон Али“, където пазаруват всички магьосници в света, създаден от Дж. К. Роулинг.

Според организаторите куидичът е много популярен в Италия, където има 6000 регистрирани състезатели в отбори от Рим, Милано, Торино, Перуджа и Болоня. Първата версия на куидич всъщност е измислена през 2005 г. в колежа Мидълбъри във Върмънт, САЩ. По света играчите на куидич са над 100 000. Отборите се състоят от по 7 играчи, всеки от които стиска метла в краката си. Играта има над 700 правила, публикувани в специално ръководство. Книжката е много популярна и вече е издадена в осмия си тираж.

На европейското първенство в група А са тимовете на Германия, Ирландия, Холандия, Норвегия и Италия, а в поток В – Белгия, Каталония, Полша, Франция и Испания.

Книги от Дж. К. Роулунг тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

triffids

Денят на трифидите отново настъпва

Култова фантастика за човекоядни растения пак ще бъде екранизирана „Амазон Студиос“ обявиха плановете си да създадат …