Начало / България / Първият роман на Джордж Елиът ще бъде публикуван на български

Първият роман на Джордж Елиът ще бъде публикуван на български

„Адам Бийд“ – първият роман на Джордж Елиът, излиза на български.  Книгата ще бъде в книжарниците от 20 юли. Публикуването на творбата на английската писателка  става с помощта на  програмата за подкрепа  „Творческа Европа“ на Европейската комисия.

„Адам Бийд“ е от онези класически произведения, сравними с творчеството на Дикенс, които неизменно докосват сърцето на читателя. Страниците ни отвеждат в английско село от началото на XIX век. Пасторалният пейзаж позволява на авторката да преплете съдбите на герои, достойно носещи кръста на ежедневието – достолепния пастор Ъруин, неустоимия млад земевладелец капитан Дониторн, простодушния арендатор Пойзър, предприемчивия дърводелец Адам, озлочестената Хети, посегнала на живота на невръстното си дете, смирената Дайна и още много пълнокръвни герои, въплътили вечни добродетели и ценностни устои на човешката природа.

 Джордж Елиът (1819-1880) е популярният псевдоним на английската писателка Мери Ан Евънс – един от най-авторитетните творци през Викторианската епоха. Произведенията й са истинска съкровищница от детайли и рисуват реалистични картини на живота в провинциална Англия, а стилът й се отличава с психологическа дълбочина и социална чувствителност. Романите „Мидълмарч“, „Адам Бийд“, „Мелницата на река Флос“ и „Сайлъс Марнър“ свидетелстват за неоспоримата стойност на нейното литературно наследство. Вероятно никой друг викториански писател не е разполагал с необходимата ерудиция, за да представи една толкова бурна епоха в цялата й многопластовост.

Книги от Джордж Елиът тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

hollystephenkingcouv

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (18 септември – 24 септември)

Очаквано, новият роман на Стивън Кинг „Холи“ се позиционира на първо място тази седмица, а …