Начало / България / Атанас Капралов: „Танц с носталгични обувки“ е необичайна книга

Атанас Капралов: „Танц с носталгични обувки“ е необичайна книга

„Танц с носталгични обувки“ – дебютната книга на Зоя Маринчева беше представена снощи, 16 юли, в столичната книжарница „Хеликон-България“. Водещ на премиерата беше Атанас Капралов – редактор на стихосбирката. Той изтъкна, че книгата е естетически продукт , който респектира с своята задълбоченост и балансиращ подход към темите.

„Стиховете в тази книга трудно ще бъдат преглътнати от привържениците на традиционната естетика – твърде странни и неочаквани са те за позакърнелите им рецептори. Но и апологетите на ширещия се напоследък псевдомодернизам едва ли ще разпознаят в тяхната авторка своето поредно попълнение – носталгичните обувки на поетесата потракват в мозъците им с дълбочина и смисъл, способни да ги напрегнат. Аз лично преминах през сезоните на тази деликатна и жизнена поезия като откривател на един нов свят, респектиращ със своята цялостност, хармоничност, оголеност, мекота и неднозначност. И съм сигурен, че ако сега извикам: „Еврика!”, ехото ми ще стигне до които трябва – до истинските читатели на единствената и неподправена Зоя Маринчева“, заяви Атанас Капралов.

Той беше категоричен, че изданието на „Летера“ е истинско полиграфическо бижу.

Живеещата в САЩ Зоя Маринчева призна, че част от стиховете са писани първо на английски, а след това ги е превеждала. Тя благодари на Капралов и го нарече моя терапевт за начина, по който са работили по подредбата на стихотворенията и избора на заглавието на книгата.

Маринчева е родена в Бургас. Завършила е българска филология в СУ „Климент Охридски“, след което работи като журналист и преводач в София. През 2000 г. емигрира в САЩ. Публикува авторска поезия, есета и рецензии в български и американски издания. Превежда и представя на английски език български автори като Николай Райнов, Стефан Бонев и Керана Ангелова. Живее в Сан Антонио, Тексас.

„Танц с носталгични обувки“ тук

Прочетете още

913C+MR3S5L._AC_UF1000,1000_QL80_

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (8 юли – 14 юли)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „The Women“ от Кристин Хана (21 седмици в класацията) 2. „All …