Начало / България / Ще има поетичен конкурс на името на Константин Павлов

Ще има поетичен конкурс на името на Константин Павлов

Национален литературен конкурс на името на големия поет Константин Павлов е учреден в Перник. Идеята и предложението е на известния адвокат Хари Харалампиев.

Поетичният конкурс е в знак на признание към личността и таланта на един от най- големите съвременни поети на България. Според утвърдения статут той ще се провежда през две години. Представените творби не трябва да са отличавани в други конкурси. Те ще бъдат оценявани от петчленно жури, в което ще влизат литературни творци и критици. Ще се присъждат първа, втора и трета награда. Наградният фонд е 800 лева – 500 лв. за първа награда и 300 и 100 лв. за втория и третия отличен. Цеременонията по награждаването ще  се състои по време честванията на Деня на Перник.

Константин Павлов е роден на 2 април 1933 г. в бившето село Попово, Пернишко (днес територията му е част от дъното на язовир „Студена“). Завършва гимназия през 1952 г. Следва право в Софийския държавен университет. Редактор в Радио София (1957-1959), в издателство „Български писател“ (1961-1962; 1964-1965), вестник „Литературен форум“ (1963) и „Мултифилм“ (1965-1966). От 1966 до 1975 г. му е забранено да работи и публикува. През 1975 г. получава разрешение за работа в „Българска кинематография“. През същата година е приет за член на Съюза на българските филмови дейци, а през 1980 г. е избран за член на Съюза на българските писатели. През 1983 г. по повод 50-годишнината от рождението му е издадена книга със заглавие „Стари неща“, включваща стихове от първите му две книги и сценарии. През 1989 г. за първи път след дълго прекъсване печата стихотворения във вестник „Литературен форум“. Напуска СБП на 3 февруари 1989 г. Никога не е членувал в други организации или партии. Признат е като оригинален творец със силно влияние върху модерната българска поезия и култура. Той е между най-значителните български поети на XX век. Оригиналността му намира високо признание в чужбина още от края на 60-те години. Тогава Анна Ахматова искрено възкликва:

„Константин Павлов е най-големият български поет, когото някога съм чела!“

Стиховете на К. Павлов са преведени на френски, английски, испански, немски, полски, руски, сърбохърватски, унгарски и други езици. По негови сценарии са създадени едни от най-известните експериментални български филми. Носител е на националната награда за поезия „Никола Фурнаджиев“ за принос в българската поезия (2000), Националната литературна награда „Христо Г. Данов“ (2005) за принос към българската поезия и драматургия и към развитието на гражданското общество у нас и на Националната награда за поезия „Иван Николов“.

Свързани заглавия

Константин Павлов: Зрелището винаги е по-привлекателно от морала

Книги от Константин Павлов тук

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …