Начало / България / Днес Бяла черква отбелязва 180 години от рождението на Бачо Киро

Днес Бяла черква отбелязва 180 години от рождението на Бачо Киро

Днес Бяла черква – родното място на големия книжовник, учител, фолклорист и едновременно с това  смел участник в Априлското въстание – Киро Петров Занев, останал в народната памет с прозвището Бачо Киро, ще отбележи 180 години от неговото рождение.

От 17,00 часа в местното читалище акад. Иван Радев ще представи своя сборник със събрани съчинения на Бачо Киро „В името на живота – сбогом, живот”, съобщи „Дарик“. От 18,30 ч в Историческия музей в градчето ще бъдат наградени участниците в ученическия конкурс „Аз един Бачо Киро съм”, а след това ще бъде открита документална изложба на същата тема.

Програмата ще продължи в 19 ч с поклонение пред костите на Бачо Киро, които се съхраняват в църква „Св.Димитър”. Половин час по-късно ще бъдат поднесени венци пред Паметника – Камбанария и паметника на Бачо Киро в Бяла черква. В 20.00 ч. в големия салон на читалището ще започне тържественото честване и концерт на самодейни състави при НЧ „Трезвеност 1870” – Сухиндол. Програмата ще завърши с тържествена заря на пл.”11-ти май” с начало 21,30 ч.

Сред гостите на събитията ще бъдат акад.Иван Радев, Димитър Томов, учени от БАН, кметът на Община Павликени инж. Емануил Манолов, специалисти от Регионален исторически музей и Държавен архив – В. Търново, Иван Александров – директор на Регионална библиотека „П. Р. Славейков“ – В. Търново, директори и представители на училища, носещи името на Бачо Киро в София, Павликени и Бяла черква.

Свързани заглавия

Последните записки на Бачо Киро

Да си спомним за селския даскал Бачо Киро

Обявиха победителите от конкурса „Моят роден град“

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

240766_b

Сърдити старчета и хитри детективи

Като нова среща със стари приятели действа всеки роман на Ричард Озмън Неговата поредица „Криминален …