Начало / Читатели / „Повърхността на сянката“ от Тайлър Диниш (ревю)

„Повърхността на сянката“ от Тайлър Диниш (ревю)

Венцислав КОСТАДИНОВ

Ето и един доста необичаен роман, достъпен вече и на българската литературна сцена, чийто писател е носител на престижната награда „Азорски острови“ за своите постижения.

„Повърхността на сянката“ поднася фрагментарни късчета от доста мъглява реалност, но точно в това се крие огромното очарование на тази книга. Чрез нея Тайлор Диниш успешно изгражда умопомрачителен сюжетен пъзел с минимални детайлни препратки към минало и бъдеще, но с фиксиран и задълбочен поглед в настоящето на главния герой – Антонио, тръгнал на едно спонтанно странстване в градчето Пасу ду Кати.

Неговият път е осеян със съпреживяване на отминали спомени, съмнителни наблюдения върху случващото се в почти безлюдното градче и ужасяващото предчувствие за това, че винаги е наблюдаван.

Заедно със своята приятелка от детството Бланка Лусия, Антонио се впуска стремглаво в дебрите на няколко изпълнени със съспенс и остра непредсказуемост дни, в които причинно-следствени връзки не съществуват, а поредица от случки със съмнителен характер се смесват съвсем калейдоскопично, за да сформират този доста неопределим роман, оставящ след себе си автентичен лабиринт от мистицизъм.

Ако сте в настроение за експериментиране с незатормозяващо с дълги и сложни описания четиво и сте фенове на бързо развиващия се сюжет, то „Сянката на повърхността“ е точният избор за вас и следващите няколко часа, в които ще се транспортирате в мъглявината от магически реализъм на булевард Интернационал – свързващото звено на граничните градчета Побладо Ориентал и Пасу ду Кати в Бразилия и Уругвай…

„Повърхността на сянката“ тук

Прочетете още

9781250178633

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (8 април – 14 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „The Women“ от Кристин Хана (8 седмици в класацията) 2. „Четвърто …