Начало / Читатели / Един урок по сдобряване с живота

Един урок по сдобряване с живота

Юлия ПЕТКОВА

„Празникът на незначителността” вече оглави класациите в Италия, Испания и Франция. От ерудит като Кундера можеш да очакваш само неочакваното. Щедро подправено с присмех, с добавена болка за вкус.

Тази тъничка книжка, спрягана като фарс, като набор от вицове, дори като пиеса, е своеобразна кулминация на цялото му творчество. От една страна засяга най-сериозните теми на човечеството, същевременно не съдържа нито едно сериозно изречение. От една страна е очарована от съвременната реалност, същевременно избягва реализма като дявол.

Читателите, които вече познават Милан Кундера и книги като „Безсмъртие”, „Животът е другаде” и „Книга за смеха и забравата”, са наясно, че той е корифей в умението да инкорпорира елементи на „несериозното” в тъканта на романите си. В „Безсмъртие” Гьоте и Хемингуей се размотават заедно в няколко глави, унесени в разговори и смях. В „Бавно” Вера, съпругата на писателя, го предупреждава: „Често си ми споделял, че възнамеряваш един ден да напишеш книга, която не съдържа нито една сериозна дума. Бъди нащрек. Враговете ти само това чакат”.

Да се чувстваш или да не се чувстваш виновен. Мисля, че в това е въпросът. Животът е борба на всички срещу всички. Това е известно. Но как протича тази борба в едно повече или по-малко цивилизовано общество? Хората не могат да се нахвърлят един върху друг, щом се срещнат. Затова се опитват да прехвърлят върху другите позора на вината. Печели този, който успее да изкара другия виновен. Губи този, който признава грешката си.

По всичко личи, че Кундера не се е справил с бдителността. Но ето че най-накрая осъществява докрай своята стара естетическа мечта. „Празникът на незначителността” звучи като епилог, като обобщение на цялото му творчество. Роден от абсурда на времето, в което се случихме – време, което е смешно тъкмо защото е изгубило чувството си за хумор, този роман е урок по сдобряване с живота. Или, както казваше един друг голям писател, животът е твърде сериозно нещо тъкмо поради своята незначителност.

Свързани заглавия

„Празникът на незначителността“ от Милан Кундера (анотация и откъс)

Дългоочакваният нов роман на Кундера ще бъде в книжарниците от 22 юни

„Празникът на незначителността” тук

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …