Начало / Свят / Европейският парламент подготвя промени за авторското право в мрежата

Европейският парламент подготвя промени за авторското право в мрежата

Днес, 16 юни, в Европейския парламент се разглеждат предложения за промени в директивата за авторското право в интернет.  Предложената реформа засяга въпроси като блокиране на съдържание на географски принцип, ползване на снимки, направени на обществени места, и достъп до съдържание за хора с увреждания. Предлага се правилата за авторските права да не важат за библиотеки, които отдават на заем електронни книги, съобщи „Дневник“, позовавайки се на европейската институция.

Сегашното законодателство в областта е от 2001 година, но Европейската комисия смята да предложи промени до края на 2015 г. С доклада Парламентът възнамерява да изложи препоръките си относно законодателното предложение, което ще бъде представено на по-късен етап от Комисията по правните въпроси .

Докладчик по темата  е Юлия Реда (Германия). Според нея технологиите и начинът, по който обществото ги използва, са се изменили значително през последните 15 години.

„Когато сегашната директива се е изготвяла, е нямало нито смартфони, нито YouTube, нито Facebook“, заявява Юлия Реда.

Тя също така изтъква, че обменът на защитено съдържание от една страна в друга се е увеличил рязко.

Около половината от хората, които се опитват да гледат предавания на живо онлайн от собствената си страна, докато са в чужбина, не получават достъп. Този проблем също по настоящем се обяснява със защитата на авторските права.

Според Юлия Реда „авторските права засягат живота на всички в Европа днес“ – творци, издатели и потребители. Около седем милиона души в ЕС работят в индустрии, зависими от авторските права, като разпространението на музика. Тези индустрии са допринесли 509 млрд. евро към брутния вътрешен продукт на ЕС през 2013 г.

В доклада се препоръчва също „подобряване на позицията за преговори на авторите и изпълнителите по отношение на други притежатели на права и посредници“.

Въз основа на отговорите от проведено обществено допитване по темата от страна на Комисията през 2014 г., както и на научни изследвания, докладът призовава за общи европейски разпоредби. Посочва се и нуждата от хармонизиране на правилата и изключенията, свързани с различните аспекти на авторското право в Европа, включително приемането на отворен стандарт, който да позволи „адаптиране към непредвидени нови форми на културно изразяване“.

 

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!