Начало / Свят / Европейският парламент подготвя промени за авторското право в мрежата

Европейският парламент подготвя промени за авторското право в мрежата

Днес, 16 юни, в Европейския парламент се разглеждат предложения за промени в директивата за авторското право в интернет.  Предложената реформа засяга въпроси като блокиране на съдържание на географски принцип, ползване на снимки, направени на обществени места, и достъп до съдържание за хора с увреждания. Предлага се правилата за авторските права да не важат за библиотеки, които отдават на заем електронни книги, съобщи „Дневник“, позовавайки се на европейската институция.

Сегашното законодателство в областта е от 2001 година, но Европейската комисия смята да предложи промени до края на 2015 г. С доклада Парламентът възнамерява да изложи препоръките си относно законодателното предложение, което ще бъде представено на по-късен етап от Комисията по правните въпроси .

Докладчик по темата  е Юлия Реда (Германия). Според нея технологиите и начинът, по който обществото ги използва, са се изменили значително през последните 15 години.

„Когато сегашната директива се е изготвяла, е нямало нито смартфони, нито YouTube, нито Facebook“, заявява Юлия Реда.

Тя също така изтъква, че обменът на защитено съдържание от една страна в друга се е увеличил рязко.

Около половината от хората, които се опитват да гледат предавания на живо онлайн от собствената си страна, докато са в чужбина, не получават достъп. Този проблем също по настоящем се обяснява със защитата на авторските права.

Според Юлия Реда „авторските права засягат живота на всички в Европа днес“ – творци, издатели и потребители. Около седем милиона души в ЕС работят в индустрии, зависими от авторските права, като разпространението на музика. Тези индустрии са допринесли 509 млрд. евро към брутния вътрешен продукт на ЕС през 2013 г.

В доклада се препоръчва също „подобряване на позицията за преговори на авторите и изпълнителите по отношение на други притежатели на права и посредници“.

Въз основа на отговорите от проведено обществено допитване по темата от страна на Комисията през 2014 г., както и на научни изследвания, докладът призовава за общи европейски разпоредби. Посочва се и нуждата от хармонизиране на правилата и изключенията, свързани с различните аспекти на авторското право в Европа, включително приемането на отворен стандарт, който да позволи „адаптиране към непредвидени нови форми на културно изразяване“.

 

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!