Начало / Критика / Пренебрегвани ли са жените? (Литературни награди за дами)

Пренебрегвани ли са жените? (Литературни награди за дами)

„Жените са пренебрегвани при раздаването на литературни награди“, установи наскоро писателката Никол Грифит. Според сп. „Тайм“ в последните 15 години най-големите литературни награди за книги на английски език са мираж за автори и книги, написани за женската аудитория. За този период например няма нито една книга, която да представя гледната точка на дамите, независимо дали авторът е мъж или жена. За сметка на това 8 от 15-те носители на приза са мъже, пишещи за мъже. Подобни резултати показват и изследванията на книгите, които са спечелили „Букър“, „Националната награда за книги“, приза на Критиците за литература и дори наградата за фантастика „Хюго“.

„Когато става дума за литературни награди, най-престижните и добре финансово подплатени призове никога не отиват за някой, който пише за жени. Дамите представляват повече от половината от културата в днешно време, а нямат свой глас. Пренебрегването на дамската литература е голям проблем“, пише Грифит в блога си.

Дали това ще се промени и например Нобеловите награди ще се феминизрат с избирането на Сара Даниус за постоянен секретар на Шведската академия, която присъжда Нобеловата награда за литература все още не е ясно. Поглед назад към историята показва, че всъщност най-голямото признание в световен план за литература не е „тера инкогнита“ за жените. През 2013 г. то е присъдено на майсторката на късия разказ Алис Мънро. През 2009 г. тя отива за Херта Мюлер, която „с концентрацията на поет и честността на прозаик, представя съдбата на изгонените от родината си“. През 2007 г. Дорис Лесинг получава наградата заради „епичните си образи от женското съществуване“. Елфриде Йелинек е отличена през 2004 г. заради „музикален сбор от гласове и контрагласове в романите и пиесите си“. Тони Морисън получава Нобел през 1993 г. за „характерната сила и визионерство, с които разкрива американската действителност“. Наградата е присъждана и на Вислава Шимборска (1996 г.), Надин Гордимър (1991 г.), Нели Закс (1966 г.), Габриела Мистрал (1945 г.), Пърл Бък (1938 г.), Зигрид Ундсет (1928 г.), Грация Деледа (1926 г.) и Селма Отилиа Ловиса Лагерльоф (1909 г.).

Засега утеха за жените в литературния свят и за любителките на дамски четива са специалните награди за тях, като най-престижната е „Baileys Women’s Prize for Fiction“. В края на миналия месец тя бе присъдена на Али Смит за „How to be both“. Но дори и в наградената творба само единият от двата наратива е на момиче – на странна тийнейджърка на име Джордж, а другият – на ренесансовия художник Франческо дел Коса.

Преди години известна като „Orange prize”, „Baileys Women’s Prize for Fiction“ е учредена през 1996 г. и отличава всяка година най-добрите примери на литература писана от жени и за жени. Победителката получава чек за 30 000 паунда и специална бронзова статуетка на скулптура Гризел Нивен, известна като „Беси“. Сред лауреатките са Еймър Макбрайд, А. М. Хоумс, Мадлин Милър, Чимаманда Нгози Адичи. През 2011 г. Теа Обрехт печели „Беси“ за „Жената на тигъра“. Зейди Смит също получи приза през 2006 г. за „За красотата“, а през 2002 г. лауреат е Ан Патчет с „Белканто“.

Своя „женска“ награда имат и някои отделни страни. От 2007 г. Исландският съюз на писателите, Асоциацията за нехудожествена литература и фондацията за обучение на писатели в Исландия основават Женска литературна награда за окуражаване на жените писателки. Тя се дава в три категории – художествена литература и поезия, детска и тийнейджърска литература и нехудожествена литература.

От 2013 г. Австралия също има своя награда за принос към женската литература. Наградата „Стела“ се присъжда за пръв път на Кари Тифани за „Mateship with Birds“. Призът носи на победителката 50 000 австралийски долара, осигурени от Фондацията „Нелсън Миърс“. До участие се допускат местни авторки както на художествена, така и на нехудожествена литература.

Дори Саудитска Арабия от тази година ще има своя награда за жени писателки. Миналия декември ръководството на „Рияд Банк“ и литературният клуб „Касим“ обявиха, че основават приз за най-заслужилите местни писателки, като лауреатките ще взимат по 75 000 риала.

Свързани заглавия:

Али Смит спечели най-голямата литературна награда за жени

 За първи път жена оглави Нобеловата академия

 

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …