Начало / Свят / Едуардо Мендоса е отличен с наградата „Франц Кафка“

Едуардо Мендоса е отличен с наградата „Франц Кафка“

72-годишният испански писател Едуардо Мендоса е новият носител на награда „Франц Кафка“, съобщи derstandard.at. Той е добре познат на българския читател – шест негови романа са публикувани от „Колибри“.

Награда „Франц Кафка“ се връчва от 2001 г. от „Обществото на Франц Кафка” в Прага, но журито е международно. Победителят получава 10 хил. долара и статуетка на Кафка, копие на паметника му в Прага. Сред носителите на наградата са Тим Рот, Петер Хандке, Джон Банвил, Вацлав Хавел, Харуки Мураками, Халорд Пинтър, Амос Оз.

Едуардо Мендоса (1943) завършва право в родната си Барселона. През 1973 г. изоставя юридическата си практика и заминава за Ню Йорк, където до 1982 г. работи за ООН като преводач. Първият му роман, „Истината за случая Саволта“ (награда на критиката за 1976 г.), е посрещнат с ентусиазъм и слага начало на литературната му кариера. Автор на 14 книги, театрални произведения, преводи на Шекспир, Милър, Е. М. Форстър и Байрон, днес Мендоса е един от най-четените испански автори, известен с елегантния си черен хумор и слабостта си към абсурдните сюжети.

Прочетете още

xxxIMG-0579-239x300-1-239x300.jpgMic_.esvmeQQ4iw-239x300.jpg,Mic_.nJirAyIALf-239x300.jpg.pagespeed.ic.UQsbiIKojS

Хората станаха лоши – част първа

Николай ФЕНЕРСКИ Помните ли го онзи злодей Антоан Сигърх от „Няма място за старите кучета“ …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *