Начало / България / Представят „Тито е мъртъв“ в Чешкия център в София

Представят „Тито е мъртъв“ в Чешкия център в София

Германската писателка от хърватски произход Марица Бодрожич ще представи пред българските си читатели сборника „Тито е мъртъв“.  Премиерата ще се състои на 3 юни от 18 ч в Чешкия център на ул. “Г. С. Раковски” № 100.

Марица Бодрожич е една от най-награждаваните авторки на Германия. Тя е носител на литературните награди на Лихтенщайн, „Конрад Аденауер“, „Кранихщайнер“, „Херман Ленц“ и „Еберхард Шьок“ за създадени образци на красив немски език. „Тито е мъртъв“ е литературният й пробив, а с романа „Маса от черешово дърво“ тя печели Наградата на Европейския съюз за литература.

„Пеперуди, бадемови и смокинови дървета, пищната зеленина на средиземноморския пейзаж заедно с безкрайната синева на августовското небе над Далмация – в разказите на Марица Бодрожич те са дълбоко свързани с времето на невинността, което е част от всяко детство. Това време се отразява във фигурата на дядото – селския звънар, който е бил готвач при партизаните, а в края на Втората световна война е отказал да застрелва немски военопленници. Когато умира, епохата на югославския мир свършва, избухва война. Въпреки това в докосващите сърцето разкази на Бодрожич се усеща полъхът на оптимизма, топлотата и надеждата, галещ хората като ръката на най-скъп човек“, се казва в анотацията на книгата.

Българският превод на разказите е дело на Ваня Пенева, а книгата е част от поредицата „Нови литературни гласове и литературното наследство на Творческа Европа“ на „Персей“, подкрепена от програма „Творческа Европа“ на ЕС.

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …