На фокус
Начало / България / Представят „Тито е мъртъв“ в Чешкия център в София

Представят „Тито е мъртъв“ в Чешкия център в София

Германската писателка от хърватски произход Марица Бодрожич ще представи пред българските си читатели сборника „Тито е мъртъв“.  Премиерата ще се състои на 3 юни от 18 ч в Чешкия център на ул. “Г. С. Раковски” № 100.

Марица Бодрожич е една от най-награждаваните авторки на Германия. Тя е носител на литературните награди на Лихтенщайн, „Конрад Аденауер“, „Кранихщайнер“, „Херман Ленц“ и „Еберхард Шьок“ за създадени образци на красив немски език. „Тито е мъртъв“ е литературният й пробив, а с романа „Маса от черешово дърво“ тя печели Наградата на Европейския съюз за литература.

„Пеперуди, бадемови и смокинови дървета, пищната зеленина на средиземноморския пейзаж заедно с безкрайната синева на августовското небе над Далмация – в разказите на Марица Бодрожич те са дълбоко свързани с времето на невинността, което е част от всяко детство. Това време се отразява във фигурата на дядото – селския звънар, който е бил готвач при партизаните, а в края на Втората световна война е отказал да застрелва немски военопленници. Когато умира, епохата на югославския мир свършва, избухва война. Въпреки това в докосващите сърцето разкази на Бодрожич се усеща полъхът на оптимизма, топлотата и надеждата, галещ хората като ръката на най-скъп човек“, се казва в анотацията на книгата.

Българският превод на разказите е дело на Ваня Пенева, а книгата е част от поредицата „Нови литературни гласове и литературното наследство на Творческа Европа“ на „Персей“, подкрепена от програма „Творческа Европа“ на ЕС.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Memoir

U2 издават албум по книга

Съдържа 40 парчета Songs of Surrender, както ще се казва дискът, е всъщност аудиоверсия на …