Начало / Читатели / „Красивата Тоскана“ от Франсис Мейс (ревю)

„Красивата Тоскана“ от Франсис Мейс (ревю)

Златина ПЕТКОВА

„Красотата ще спаси света!“ възкликва Фьодор Михайлович Достоевски чрез героя си княз Мишкин.  Това си мисля, докато чета красивото обяснение в любов на Франсис Мейс към Италия.

Съвсем заслужено определят американската поетеса като трубадура на Тоскана. Романът й  „Под небето на Тоскана“, както и едноименният филм, с участието на Даян Лейн, се превръщат във визитна картичка на областта и привличат хиляди туристи всяка година.Няколко месеца след излизането на български  на първата книга, имаме щастието да държим в ръцете си –продължението. „Красивата Тоскана“ ни пренася в познатата идилична обстановка. Франсис и съпругът й Ед си вземат дълъг отпуск и се отдават на сладкия живот в своята копнееща за слънце къща – „Брамасоле“ . Мечтата им е да превърнат градината си в истински шедьовър  и полагат впечатляващи усилия в тази посока.

„Красивата Тоскана“ е пътепис за сетивността. Между страниците й се носи силният аромат на лавандула и люляк, ръцете ни усещат допира на стритата пръст, а устата ни отделя слюнка, представяйки си вкуса на хрупкавите аспержи, приготвени по 5 различни начина.

Цветът на щастието е зелен, открива писателката , докато гущерче прескача крака й, а същността му се състои  в това да се наслаждаваш на дребните радости от ежедневието – глътките  сутрешно кафе, изпити под слънчевите лъчи , прекопаването на градината, разходката до пазара, приготвянето на храната. Всичко онова, за което все не ни остава време.

„Красивата Тоскана“ е роман възхвала на удоволствието от бавното живеене, а за всички, влюбени до полуда в Италия (като мен) , тя е и шанс да се пренесат, макар и за кратко, в страната, измислена от и за любовта.

„Красивата Тоскана“ тук

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …