Начало / Читатели / „Красивата Тоскана“ от Франсис Мейс (ревю)

„Красивата Тоскана“ от Франсис Мейс (ревю)

Златина ПЕТКОВА

„Красотата ще спаси света!“ възкликва Фьодор Михайлович Достоевски чрез героя си княз Мишкин.  Това си мисля, докато чета красивото обяснение в любов на Франсис Мейс към Италия.

Съвсем заслужено определят американската поетеса като трубадура на Тоскана. Романът й  „Под небето на Тоскана“, както и едноименният филм, с участието на Даян Лейн, се превръщат във визитна картичка на областта и привличат хиляди туристи всяка година.Няколко месеца след излизането на български  на първата книга, имаме щастието да държим в ръцете си –продължението. „Красивата Тоскана“ ни пренася в познатата идилична обстановка. Франсис и съпругът й Ед си вземат дълъг отпуск и се отдават на сладкия живот в своята копнееща за слънце къща – „Брамасоле“ . Мечтата им е да превърнат градината си в истински шедьовър  и полагат впечатляващи усилия в тази посока.

„Красивата Тоскана“ е пътепис за сетивността. Между страниците й се носи силният аромат на лавандула и люляк, ръцете ни усещат допира на стритата пръст, а устата ни отделя слюнка, представяйки си вкуса на хрупкавите аспержи, приготвени по 5 различни начина.

Цветът на щастието е зелен, открива писателката , докато гущерче прескача крака й, а същността му се състои  в това да се наслаждаваш на дребните радости от ежедневието – глътките  сутрешно кафе, изпити под слънчевите лъчи , прекопаването на градината, разходката до пазара, приготвянето на храната. Всичко онова, за което все не ни остава време.

„Красивата Тоскана“ е роман възхвала на удоволствието от бавното живеене, а за всички, влюбени до полуда в Италия (като мен) , тя е и шанс да се пренесат, макар и за кратко, в страната, измислена от и за любовта.

„Красивата Тоскана“ тук

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

118774598_5002640429762080_4006790840618526013_n

Петима руски автори за почитателите на Елена Феранте

Книгите им ще ви харесат, ако обичате стила на загадъчната италианка Ако неаполитанската тетралогия на …