Начало / Критика / Калин Терзийски: Пред закона не може да има етническо деление

Калин Терзийски: Пред закона не може да има етническо деление

Калин Терзийски е един от най-популярните съвременни български писатели. Пред БГНЕС той коментира напрежението между българи и роми в село Гърмен.

„Законът е за всички, и трябва да бъде прилаган и спазван. Много се надявам Министерството на вътрешните работи да защитава правата на всички граждани. Независимо дали са роми или българи. Българските граждани имат равни права и равни задължения. И когато някой извършва престъпление, с еднаква строгост да бъдат санкционирани.

Делението на роми и българи е непродуктивно и несериозно. Никоя правова и силна държава няма такова деление на етноси. Пред закона не може да има етническо деление.

Ако един българин спазва закона, но в следващия миг го наруши, ще попадне под ударите на закона. Така трябва да е и с ромите. За това Темида е сляпа, тя не вижда цвета на кожата и цвета на венците. Виждат ги хора с предразсъдъци и хора, които носят злоба в сърцата си, а така не бива, емоционално не може да се работи. Законът няма емоции. Ако циганите не спазват закона, но в същото време са жертва на насилие, ще бъдат наказани за неспазването на закона, но ще бъде наказан и този, който насилства над тях.

Определения като цигани, роми, власи и т.н. е анахронизъм и безобразие. Излизането от кризата на конфронтация между българи и роми е прилагането на закона за всички, абсолютно безпристрастно“.

Свързани заглавия

Калин Терзийски е готов с нов сборник разкази

Калин Терзийски: Прогресът е отживелица. Да бъдем добри ей в тоя момент. Това е

Калин Терзийски: Пък и Кеворкян е прочут журналист…

Книги от Калин Терзийски тук

 

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

37805

Франкфуртският панаир ще получи от държавата четири милиона евро

Ковид-кризата превърна важното събитие във виртуално Панаирните палати ще останат празни и така се опорочават …