Начало / Критика / Калин Терзийски: Пред закона не може да има етническо деление

Калин Терзийски: Пред закона не може да има етническо деление

Калин Терзийски е един от най-популярните съвременни български писатели. Пред БГНЕС той коментира напрежението между българи и роми в село Гърмен.

„Законът е за всички, и трябва да бъде прилаган и спазван. Много се надявам Министерството на вътрешните работи да защитава правата на всички граждани. Независимо дали са роми или българи. Българските граждани имат равни права и равни задължения. И когато някой извършва престъпление, с еднаква строгост да бъдат санкционирани.

Делението на роми и българи е непродуктивно и несериозно. Никоя правова и силна държава няма такова деление на етноси. Пред закона не може да има етническо деление.

Ако един българин спазва закона, но в следващия миг го наруши, ще попадне под ударите на закона. Така трябва да е и с ромите. За това Темида е сляпа, тя не вижда цвета на кожата и цвета на венците. Виждат ги хора с предразсъдъци и хора, които носят злоба в сърцата си, а така не бива, емоционално не може да се работи. Законът няма емоции. Ако циганите не спазват закона, но в същото време са жертва на насилие, ще бъдат наказани за неспазването на закона, но ще бъде наказан и този, който насилства над тях.

Определения като цигани, роми, власи и т.н. е анахронизъм и безобразие. Излизането от кризата на конфронтация между българи и роми е прилагането на закона за всички, абсолютно безпристрастно“.

Свързани заглавия

Калин Терзийски е готов с нов сборник разкази

Калин Терзийски: Прогресът е отживелица. Да бъдем добри ей в тоя момент. Това е

Калин Терзийски: Пък и Кеворкян е прочут журналист…

Книги от Калин Терзийски тук

 

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Плодовете зреят нощем от Неда Антонова 3. …