Начало / Свят / Продават едно от първите копия на „Стъкленият похлупак“ на търг

Продават едно от първите копия на „Стъкленият похлупак“ на търг

Едно от ранните копия на бестселъра на Силвия Плат „Стъкленият похлупак“ ще бъде продадено на търг в Лондон следващия месец, съобщи в. „Гардиън“. Изданието на книгата е от 1962 година и била намерено забутано на лавица в една провинциална къща и неотваряно повече от четвърт век. Тя е подписана от Виктория Лукас, псевдоним, с който е издадена през 1963 г., малко преди самоубийството на Плат. До 1966 г. „Стъкленият похлупак“ не се появява с истинското име на авторката си.

Според специалисти, копието, което е било открито не съдържа над 70 нанесени корекции, които се появяват в изданията в последствие. В предоставеното за търга копие дори героинята е наричана „Мис Лукас“ в първите две страници, вместо Естер Грийнууд. Смяната на имената става след като Естер попада в болница.

„Това е много рядък екземпляр, – казва Матю Хейли от литературната секция на аукционната къща „Бонамс“. – Не съм виждал подобно от 2013 г., когато едно такова бе продадено за 5000 паунда. Може би са останали 20-на по света.“ Според него началната цена за копието на търга ще бъде 2000 или 3000 паунда.

Прочетете още

received_2295368447163821

Колин Коулман: България е моят дом, когато съм далеч от къщи

Колин Коулман е от хората, които наричаме „граждани на света“. Тя е родена в Канада, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *