Начало / България / Представят „Човекът, който разсмя смъртта“ във фотогалерия в София

Представят „Човекът, който разсмя смъртта“ във фотогалерия в София

Книгата „Човекът, който разсмя смъртта“ от Норман Казънс ще бъде официално представена в столичната фотогалерия „Фотосинтезис Артцентър“ на бул. „Васил Левски“ 57. Премиерата ще се състои на 22 май от 19 часа.

Норман Казънс е един от бащите на днешната смехотерапия. Познат е на света преди  всичко като „човека, който разсмя смъртта“. Неговата книга, превърнала се в наръчник за нестандартния поглед към тежката болест, която може да бъде победена напук на всякаква уж здрава логика, след дълго очакване излиза и на български език. Той е американски изследовател на биохимията на емоциите. Журналист, писател и борец за мир, роден на 24 юни 1915 г. Когато е на 49 г., лекарите му поставят тежката диагноза колагеноза и дават недвусмислената прогноза, че му остава кратък живот и пълна неподвижност. Казват му, че е обречен и единственото, което може да се направи, е да се облекчава болката му. Казънс обаче решава да се бори, проучва различни подходи и се изправя в битка с болестта си. Създава собствена система и с помощта на високи количества витамин С, позитивно отношение, вяра в успеха и преди всичко смях постига немислимото – успява да се  излекува напълно. Няколко години по-късно споделя историята си в своята книга „Anatomy of an illness“ (издадена през 1979 г.), която на български излиза като „Човекът, който разсмя смъртта“.

Изданието се превръща в бестселър, историята е представена и в телевизионен филм. Казънс умира от остра сърдечна недостатъчност на 30 ноември 1990 г. в Лос Анджелис, оцелявайки от сърдечните си проблеми дълги години повече, отколкото са очаквали лекарите: 10 години след първия му инфаркт, 26 години след като му е поставена споменатата диагноза и 36 г. след като за първи път е диагностициран сърдечният му проблем.

„Много години се боях да пиша за сериозната болест, защото не исках да вселявам лъжлива надежда. Освен това знаех, че един случай не означава много в сериозните медицински изследвания и често се оценява като „анекдотичен“. Обаче моят опит от време на време се споменаваше в масовата преса, включително и в медицинската. Получавах писма, в които ме питат истина ли е, че с помощта на смеха съм се избавил от болест, която едва не ме направи инвалид и която лекарите считаха за нелечима. Затова реших, че трябва подробно да разкажа за историята на моето заболяване“, казва Казънс за книгата си.

Прочетете още

195820807

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „Just For The Summer“ от Аби Хименес (нова в класацията) 2. …