Начало / Любопитно / Палми Ранчев: Боксът, независимо от формите му, винаги е бил литературна тема (книги за и от боксьори)

Палми Ранчев: Боксът, независимо от формите му, винаги е бил литературна тема (книги за и от боксьори)

Днес, 15 ноември, България, а и целият спортен свят очаква събитието на годината – боксовата битка за световната титла между Кубрат Пулев и украинеца Владимир Кличко. Какво ще стане на ринга ще разберем тази вечер след 23,30 ч.
Lira.bg потърси връзката между бокса и литературата, която се оказа дълбока и свързана с едни от най-четените и обичани писатели. Самият Кубрат Пулев признава в едно интервю, че е отрасъл под влиянието на баща си с две неща – бокса и книгите:

„Татко имаше две истински страсти в живота – бокса и книгите. На всички стени в нашата квартира имаше шкафове и лавици с книги. Нямаше къде да сложим гардероб, всичко беше в книги!“

Предлагаме ви книги за бокса или от автори, които са дълбоко свързани с бокса. Ето ги:

„Боксьори и случайни минувачи“ от Палми Ранчев
Настоящият национален треньор на боксьорите ни (аматьори) е отлично познат в литературните среди. Последната му книга – „Боксьори и случайни минувачи“ обединява именно истории случили се на и край ринга. „На ринга и около него постоянно се разказват истории“, каза в интервю за lira.bg Ранчев. Книгата е номинирана за наградата за нова българска проза „Хеликон“.

„Красивата версия/ Неизбежна проза“ от Дончо Цончев
Дончо Цончев е другият голям боксов шампион сред българските писатели. Той е републикански шампион за 1951 и 1952 г. преди да остави ръкавиците и да се запали по автомобилизма.
„Красивата версия/ Неизбежна проза“ е последният му сборник. „Дълбоко съм убеден, че към всяко нещо съществуват поне сто ракурса и толкова версии. Аз съм за красивата версия. Тя се ражда от разума и доброто. Това ме прави щастлив и ме осмисля по някакъв начин. Понякога си въобразявам, че тъкмо тук е отговорът на въпроса, защо ми върви, с каквото и да се захвана. Няма нормален човек, който да не иска красивата версия – за себе си, но и за околните. Лошото няма какво да го търся, то само ни намира, но търся доброто – красивата версия“, споделя писателят Дончо Цончев.

„Слънце изгрява. Фиеста“ от Ърнест Хемингуей
Всеизвестен е интересът на Хемингуей към бокса. „Писането ми е нищо, боксът е всичко за мен“, казва самият писател. Той започва да тренира бокс още в детството си и дори се превръща в доста добър боксьор.Той дори си прави свой ринг в къщата си в Кий Уест, където си устройва спаринги със свои гости. В свободното си време от писане пък е съдия на местни боеве. Като журналист често използва боксови аналогии в интервютата си. Дори се говори, че се наел да тренира колегата си Езра Паунд на ринга. Новелата „Слънце изгрява“ се смята за едно от произведенията му, в които той се прекланя пред бокса.

Разказите на Джек Лондон
Джек Лондон е друго голямо литературно име, което посвещава голяма част от живота си на бокса. Сред наследството му от 50 книги – романи, повести, разкази, статии, репортажи, пиеси има много, в които боксът е основна част. Незабравими се разказите „Мексиканецът“ и „Къс месо”.

Норман Мейлър
През втората половина на ХХ век Норман Мейлър отбелязва, че световният шампион по бокс в тежката категория на практика е „вторият човек в САЩ след президента“. Писателят е сред най-големите любители на бокса, който се изявявал и като боксов репортер. „Последната му книга е „Замък в гората“.

Шерлок Холмс
Най-известният детектив в света Шерлок Холмс често се хвали в различни случаи с боксовите си умения. Понякога дори е критикуван, че е зарязал бляскавата си кариера на ринга. Холмс често се забърква и в схватки с голи юмруци, в които винаги побеждава.

„Рингът на бедните момчета Т.1-2/ Мигове от историята на българския бокс“ от Михаил Делев
Дългогодишният журналист Михаил Делев е извършил къртовски труд по събирането на този двутомник. В него са включени портрети на всички най-забележителни боксьори в историята на този спорт у дома. Медали, шампиони, мачове, незабравими герои. Всичко това е включено в алманаха на българския бокс.

„Боксьорът. Истинската история на Херцко Хафт“ от Райнхард Клайст
Преди да навърши 16 години Херцко Хафт попада в нацистките трудови бригади и лагерите на смъртта, които го отвеждат в Аушвиц. Там полският евреин по принуда се боксира с други затворници за забавление на офицерите от SS – заобиколен от нечовечност, насилие и смърт, той няма избор, освен да побеждава. Райнхард Клайст е записал разтърсващите спомени на Хафт в своя завладяващ и многопластов графичен роман. От травматизиращите преживявания в концлагерите през драматичното му бягство и размирните следвоенни години до новото начало в Съединените щати, където, като професионален боксьор, излиза на ринга и срещу легендарния Роки Марчиано – „Боксьорът“ проследява историята и рисува портрета на един човек, който е успял да оцелее от другата страна на всички норми.

„Боен клуб“ от Чък Паланюк
Още с появата си през 1996 г. „Боен клуб” спечели славата на една от най-оригиналните и провокативни книги на десетилетието. Тайлър Дърдън е млад и дързък анархист, който не иска да живее в свят, изпълнен с подлост и лъжи. А „облагите” на кухата консуматорска култура не могат да укротят неговия гняв.
Така се ражда идеята за боен клуб. Тайните боксови мачове се превръщат в отдушник на стаената агресия за хиляди млади мъже с успешна кариера и провален живот. Тайлър е убеден, че тази радикална форма на психотерапия е единственият начин да преодолеят рамките на безцелното си съществуване и да бъдат свободни. Защото в неговия живот няма правила, граници, спирачки. „Боен клуб” е скандална и отрезвяваща сатира на консуматорския начин на живот. Книгата взриви световната литература и вдъхнови едноименния филм с участието на Брад Пит и Едуард Нортън. Апокалиптичният роман на Паланюк определено не е за хора със слаби сърца, но затова пък умело убеждава и най-задоволения читател, че това, което притежаваме, всъщност притежава нас…

Mike Tyson: Undisputed Truth. My Autobiography
Железният Майк Тайсън е икона и една от най-удивителните спортни фигури на нашето съвремие. Биографията му разказва без задръжки за всички демони на Тайсън, цялата истинска история на неговия живот – на и извън ринга. Съавтор е Лари Слоуман, който помогна на вокалиста Антъни Кийдис да напише бестселъровата си биография „Белези“.  Ако си мислите, че познавате Майк Тайсън – прочетете тази книга и отговорете пак.

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …