Начало / Любопитно / Читателски дневник: Любимите 10 книги на Майкъл Конъли

Читателски дневник: Любимите 10 книги на Майкъл Конъли

Майкъл Конъли е известен американски автор на бестселъри в жанра трилър. Най-известен е със серията си за детектива от полицията в Лос Анджелис  Йеронимус „Хари“ Бош, както и с другия си герой – адвокат Мики Халер. Конъли работи години като криминален репортер, докато през 1992 година не публикува дебютния си роман „Черно ехо“, в който представя и Хари Бош. Следват куп хитове, сред които е и „Адвокатът с „Линкълна“, в който се включва Халер. За творчеството си Конъли многократно е награждаван, като има във витрината си наградите „Едгар“, „Антъни“ , френската „38-ми калибър“  и японската „Малтийският сокол“.
Сайтът toptenbooks.net попита Майкъл Конъли за десетте му любими книги, които са му повлияли през годините. Ето го и неговият обоснован избор:

1.    „Великият Гетсби“ от Френсис Скот Фицджералд
„Вероятно най-добрата фабула за постигането  на Американската мечта, която някога е писана. Тази блестяща новела за ерата на джаза рисува незабравим портрет на времето си – безгрижното богатство, бутилките джин. Самопровъзгласилия се като милионер Джей Гетсби е отдаден на желанието да си върне любовта на жената, която е загубил. Героят се превръща в емблема за романтик. Разказвачът Ник Карауей пък брилянтно разкрива времената след Първата световна война като пример за американската невинност.

2.    „The Day of the Locust‘ от Натаниел Уест
Холивуд не блести в тази жестока, апокалиптична книга за славата и перверзиите й. Художникът Тод Хакет пристига в Холивуд, за да покаже какво може и да постигне успех. Вместо това той открива цял народ от физически и психически опустошени хора от филмовата индустрия, отчаяно вярващи, че само късметът ги разделя от статута на звезда. В края на краищата тяхното разочарование експлодира в насилие и Тод събира собственото си нещастие в една единствена велика картина: „Изгарянето на Лос Анджелис“.

3.    „Да убиеш присмехулник“ от Харпър Лий
Макар процесът срещу Том Робинсън да е в центъра на този роман, спечелил „Пулицър“, книгата повдига много трудни въпроси за расизма, за съзнанието, но също така това е приказка за съзряването, за смелостта, емпатията и социалните очаквания в ерата на Голямата депресия.

4.    „Полет над куковиче гнездо“ от Кен Киси
В дебютния роман на Кен Киси лудницата става алегория на големия свят, а пациентите са събудени от своята летаргия с пристигането на Рандал Патрик Макмърфи – гениален мъж, който е по-голям от живота, чиято фалшива лудост го спасява от престой в затвора. Същевременно Макмърфи също получава уроци, докато е под жестокия контрол на сестра от болницата, а и на самата болница. Въпреки това той посява семето на бунта.

5.    „Параграф 22“ от Джоузеф Хелър
След 48 летателни мисии пилотът на бомбардировач Йосариан полудява, докато търси начин да заобиколи абсурда на параграф 22 от устава и да принуди шефовете си вече да не го пращат да лети. Книга, която е едновременно смешна, логична, но и ужасна.

6.    „За кого бие камбаната“ от Ърнест Хемингуей
Амбивалентността на Хемингуей по отношение на войната намира отражение в идеалистичния образ на Робърт Джордан – американски професор, който се включва в антифашисткото движение по време на Гражданската война в Испания. Идеализмът на героя обаче бързо е съкрушен от кървавата реалност на битките и циничното твърдоглавие на неговите другари.

7.    „Дългото сбогуване“ от Реймънд Чандлър
Сардоничният герой на Чандлър Филип Марлоу се озовава в затвора, след като отказва да предаде свой клиент на полицията в Лос Анджелис. Безкомпромисната честност на Марлоу и концентрацията му върху случая са поставени под въпрос, когато се влюбва в богата млада дама. Тя му предлага дори брак, но той се чувства „като глава лук във връзка банани“… и отказва…

8.    „Кланица 5“ от Кърт Вонегът
Донякъде научна фантастика, донякъде – военна история, тази книга е за Били Пилгрим, бивш затворник от Втората световна война, който оцелява по време на бомбардировките на Дрезден, точно както и самият Вонегът. Писана в разгара на войната във Виетнам, тази сатира разкрива абсурда и бруталността на модерната война.

9.    „The Public Burning“  от Робърт Кувър
През 1953 г. руските шпиони са навсякъде според бореца Джо Маккарти. Етел и Джулиус Розенберг са следващите, които трябва да бъдат убити на електрическия стол. Чичо Сам делегира на разказвача на тази история – вицепрезидентът Ричард Никсън да надзирава събитието. Една майсторски написана книга за обратите и завоите на политиката.

10.    „Милдред Пиърс“ от Джеймс М. Кейн
Милдред Пиърс сменя много професии само и само да намери начин да изхрани двете си деца. Накрая открива, че има дарба – да прави и продава пайове и това може да я спаси в ерата на Депресията. Тя е силна жена с два основни големи порока – фатално я привличат слаби мъже и сляпо се отдава да служи на демоничната си дъщеря Веда. Заедно тези слабости са предпоставка за перфектна буря, предателство и убийство.

 Книги от Майкъл Конъли тук

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …