Начало / България / Излезе роман за любовната връзка на Анна Ахматова с Амедео Модиляни

Излезе роман за любовната връзка на Анна Ахматова с Амедео Модиляни

На българския книжен пазар излезе разтърсващия роман на френската писател Елизабет Барийе „Любов призори“. Авторката разкрива историята на неизвестната досега любов между гениалните творци Анна Ахматова и Амедео Модиляни. Книгата е издание на „Изток-Запад“.

Благодарение на събраните с години доказателства – писма, стихове, дневници, фотографии, рисунки – Барийе проследява тази „любов призори“, породила се между двамата творци в зората на тяхната младост.

 

 

Ахматова е на сватбено пътешествие в Париж и там, в кафенето, където се среща парижката бохема, младата руска поетеса се запознава с Модиляни. Привличането помежду им е много силно, но срещата е за броени часове. Скоро след това младото семейство се връща в Русия. Модиляни изпраща на Ахматова много изпълнени със страст писма. Поетесата, водена от сърцето си, се завръща в Париж през следващата година. Този път е сама и двамата с Модиляни изживяват своята голяма любов. Тази любов е кратка, но бележи живота и на двамата. Млади, красиви и влюбени те обикалят из улиците на града и вместо да ходят по соарета, рецитират стихове из среднощния Париж. Анна не знае италиански, а Амедео не говори руски – общуват си на френски, но универсалният език на любовта е това, което ги свързва най-силно. Амедео не само рисува любимата си, но и я извайва от камък. Именно нейната изваяна от камък глава, продадена за над 43 млн. евро в наши дни, кара авторката на „Любов призори“ да започне книгата си: тя разпознава в скулптурата руската поетеса, а няколко месеца преди това в музея „Ахматова“ в Санкт Петербург вече е видяла рисунка на Ахматова, дело на Модиляни. Въпросът какво ги свързва кара Барийе да започне своето проучване.

Елизабет Барийе е родена в Париж. Първият й роман „Тяло на девойка“ излиза в средата на 80-те години на ХХ век, а критиката я сравнява с Колет. Пише есета, романи, пътеписи; живее 15 години в Амстердам; след това пътува из Индия и Русия. Носител е на няколко литературни награди.

„Любов призори“ тук

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …