Начало / България / Ново издание с приказки от Оскар Уайлд излиза в края на седмицата

Ново издание с приказки от Оскар Уайлд излиза в края на седмицата

До края на седмицата на българския книжен пазар ще излезе нов сборник с емблематичните приказки на знаменития ирландец Оскар Уайлд. „Рибарят и неговата душа“ е издание на „Изида“. Книгата е илюстрирана от художника Йордан Терзийски.

Оскар Уайлд е майстор на изящния изказ и мъдрото послание. Това особено личи в неговите приказки, които могат да бъдат четени както от деца, така и от възрастни. В тях всеки ще открие нещо, което ще го развълнува и ще го накара да се замисли – да прозре кое е важното в живота му, да открие мисията да прави добро, да разбере, че същинската красота понякога е невидима и че ако обичаш истински, трябва да си готов на саможертва. Както Щастливия принц и лястовичето, както славеят, който пробожда сърцето си, за да изпее най-хубавата си песен и да разцъфне най-красивата роза… В сърцето ти ще покълне доброто, ако тръгнеш по трънливия път, извървян от Звездното дете, и откриеш истински ценните неща, както го правят младият крал, себелюбивият великан и рибарят, влюбил се в русалка…

Оскар Уайлд е роден на 16 октомври 1854 г. в Дъблин, Ирландия. Майка му, Джейн Франческа Уайлд, е писателка и поетеса, а баща му, сър Уилям, е най-именитият хирург в Ирландия. До деветгодишна възраст младият Оскар е образован вкъщи от родителите си, след това учи в Кралското училище „Портора”, колежа „Тринити” в Дъблин и колежа „Магдален” в Оксфорд. Докато е в Оксфорд, Уайлд става един от най-страстните поддръжници на естетичното движение, пуска си дълга коса и украсява стаята си с паунови пера, лилии, слънчогледи и т. н. След като се пренася да живее в Лондон, младият Уайлд започва да проповядва естетичните ценности и бързо се превръща във водещия естет във Великобритания, а неговите парадокси и афоризми добиват огромна популярност. През 90-те години на деветнадесети век Оскар Уайлд достига апогея на своето творчество и слава. През тази декада той се превръща от млад и обещаващ талант в прочут и уважаван писател, драматург, критик и философ. През този период е публикуван единственият роман на Уайлд – „Портретът на Дориан Грей”, а за първи път са поставени на сцена неговите пиеси „Ветрилото на лейди Уиндърмиър”, „Саломе”, „Идеалният мъж” и „Колко е важно да бъдеш Ърнест”. Сред вечнозелените му произведения са и неговите приказки, най-хубавите от които са събрани в тази книга, представени в нов превод.

Книги от Уайлд тук

Прочетете още

Obrázek WhatsApp, 2024-04 v 16.55.13_0fc84097

Новото хапче за смях „Тото“

Действа безотказно при малки и големи Новите книжки на френския комикс вече ни радват – …