Начало / Интервюта / Лариса Ренар: Да се родиш жена е голямо щастие

Лариса Ренар: Да се родиш жена е голямо щастие

Лариса Ренар е кандидат на психологическите науки, биолог и психолог, има степен МБА от Стокхолмския университет по икономика. С женската тема се занимава отдавна, води тренинги за жени повече от 7 години. Чете лекции по психология на стреса. Открива и ръководи „Академия на личния живот на Лариса Ренар“ с филиали в различни градове на Русия. Автор е на бестселърите за жени „Изворът на женската сила“, „Пазителката на женската сила“ и „Еликсир на любовта“.

Освен че води активен делови живот, тя е и жена, която предизвиква възхищение и живее в хармония и мир със себе си. Как да се достигне такова състояние, Лариса разказва в интервю за информационно-развлекателния сайт www.stat-ua.kiev.ua.

–––––––––-

Кой ви подтикна и вдъхнови да пишете?

– Жените: приятелките ми, ученичките ми и всички, с които случайно се срещам. В един момент осъзнах, че всички ние търсим отговори на едни и същи въпроси – как да бъда щастлива, как да срещна своя мъж, как да създам с него хармонични отношения, как да запазя страстта между нас дълго, как да преживея изневярата…

 Кои символи, елементи и асоциации от славянските традиции и култура описвате?

– Знанията на човечеството са единни, но са разпилени по света като частици. Аз ги събирам от различни места по Земята. Например част от тези знания ми предаде пазителка на древната мъдрост от Алтай, друга частица е от моята прабаба, някои знания дойдоха от Индия, а други – от Перу.

Защо в първата ви книга – „Изворът на женската сила“, героинята ви не намира подходящия за себе си партньор?

– За да срещнеш своята истинска половинка, понякога се налага да разбереш много неща и много да се промениш. Пътят на моята героиня започва от самопознанието и  минава през опознаване на света. След първата книга излязоха още две („Пазителката на женската сила“ и „Еликсир на любовта“). Моята героиня вече откри своя избраник (в последната книга „Еликсир на любовта“). Много обичам Киев и виждам, че украинският народ съхранява и пази редица традиции – и именно благодарение на това притежава огромна вътрешна сила и духовни ценности. Затова избрах героят от последния ми роман да е киевчанин. Той се казва Богдан и е по-скоро събирателен образ.

Каква е представата ви за хармонични отношения между мъж и жена?

–  Това са такива отношения, които водят към възникване на мощен взаимообмен на енергия и сила между мъжа и жената. В такива отношения всеки се стреми към другия, като максимално разкрива потенциала си, а същевременно всичко се случва с лекота и радост, все едно получаваме второ крило, което ни помага да се издигнем на ново ниво и да се насладим на полета.

Когато  жена чете книгите ви, започва да усеща в себе си женското начало. Откъде идва този ефект – от древните знания, които сте описали, или от вашата интерпретация?

– Мисля, че ефектът възниква като съвкупност и от древните знания, и от моята искрена вяра в това, че да се родиш жена, е голямо щастие. И това усещане се предава на тези, които четат моите книги.

Според вас как в живота се срещат четирите архитипа (Момиче, Любовница, Домакиня, Кралица): ясно ли са изразени, или се преплитат във всяка жена? Как може всеки сам за себе си да ги определи?

– У всеки човек се проявяват всички архитипове, но изразени в различна степен. При децата са проявени много ясно. Колкото по-големи ставаме, толкова по-трудно различаваме и осъзнаваме своите водещи архитипове. Можем да определим кои са те по резултатите, които получаваме с лекота. Например тези, при които се проявява ясно състоянието на Момичето, лесно получават предложение за женитба и подаръци. Тези, при които водещо е състоянието на Кралицата, успяват в работата и кариерата; Любовницата – са творческите и съблазнителни личности, а Домакинята не се затруднява да управлява и въвежда ред във всички области на живота. Понякога имаме нужда от поглед отстрани, за да видим в какво посока трябва да се развиваме. Като правило е добре да положим най-големи усилия в усъвършенстването на този архетип, който отричаме и не приемаме. Например аз сега работя над архетипа на Домакинята.

Вярваща ли сте?

– Да. Вярвам, че Вселената ни чува и съществува Висш разум.

Какво е мнението ви като психолог: можем ли да променим съдбата  си?

– Да. Постоянно се убеждавам в това. Харесва ми алегорията, че нашият живот е като компютърна игра, която е зададена, но как ще я изиграем и какви награди ще получим, зависи от нас самите.

Какво ще посъветвате тези, на които вашите книги не са помогнали?

– Отсъствието на резултат днес не е провал утре. По-скоро трябва да се замислят, да открият своите цели, да определят какво искат. Когато имаш стимул и цел, можеш да постигнеш всичко.

Какво правите, за да имате позитивно настроение?

– Всяка вечер записвам десет неща, които са ме зарадвали през деня, и благодаря на Вселената за тях! Често препоръчвам и следното упражнение: първата седмица всички, които отиват на среща с мъж, да си казват „Аз обичам този мъж“, втората седмица да си казват „Този мъж ме обича“, а третата седмица – „Аз обичам този мъж и той ме обича“. Всичко това много помага!

 

Свързани заглавия

Излиза продължението на „Изворът на женската сила“ на Лариса Ренар

Книги на Лариса Ренар тук

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …