Начало / Свят / Биография отбелязва 100-годишнината от рождението на Уилям Бъроуз

Биография отбелязва 100-годишнината от рождението на Уилям Бъроуз

По случай 100-годишнината от рождението на Уилям Бъроуз, която ще се навърши на 5 февруари, негова биография излезе на англоезичния пазар, съобщи huffingtonpost.com. „Call Me Burroughs: A Life“ е написана от Бари Майлс – биограф и специалист по история на бийтпоколението. Това е първата пълна биография на популярния автор от 25 години насам. Творбата е публикувана от „Twelve“ и е 736 страници.

Преди 50 години Норман Мейлър казва, че единственият писател, който е негов съвременник и може да се нарече гений, е Уилям Бъроуз. За Бъроуз няма ограничения в литературата – пише романи, мемоари, наръчници, поезия. Освен това е бил още художник и е записал повече плочи от повечето рок банди. Книгите му „Голият обяд“ и „Softмашина“ са със статут на класики на ХХ век. Бари Майлс включва интервюта с Бъроуз, Алън Гинсбърг, Лушън Кар. Той е правил проучвания в архиви, съдейства му и агенцията, която държи правата върху творчеството на Бъроуз.

Уилям Бъроуз е американски писател, есеист и художник, роден 1914 г. Представител е на постмодернизма. Главна фигура на бийтпоколението, той е определян като един от най-многопластовите творци на ХХвек. Макар често книгите му да предизвикват противоречия, той е признат за един от най-важните автори в американската литература. Умира през 1997 г.

Книги от  Уилям Бъроуз тук

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …