Начало / Свят / Повечето писатели печелят по-малко от 1 000 долара на година

Повечето писатели печелят по-малко от 1 000 долара на година

Оказва се, че и в писателската професия доходите са разпределени изключително неравностойно. Скоро след като стана ясно, че Силвия Дей е получила 8-цифрен аванс за написването на два романа, ново изследване показа, че повечето писатели печелят по-малко от 1 000 долара на година, съобщи yahoo.com.

Изследването, дело на „Digital Book World” и литературното списание „Writer’s Digest”, е направено с 9 210 участници. Това са писатели, разделени на 4 групи – начинаещи, самоиздаващи се, традиционно издавани и хибрид между самоиздаващи се и традиционно публикувани, като интервюираните сами са посочили категорията, в която да бъдат разпределени. След запитването става ясно, че 54% от тези, които са публикувани от издателска къща и 80% от самоиздаващите се автори имат доход от под 1 000 долара на година.

Джеръми Грийнфийлд, ръководител в „Digital Book World”, коментира, че макар изследването да не отразява реално ренесанса, в който се намира самоиздаването, то показва, че като цяло писателската професия не носи високи средни доходи и тези, които печелят наистина добре, са изключения. Грийнфийлд отбелязва, че повечето от авторите работят като ежедневна работа нещо друго, а писането им е по-скоро като хоби. Едва 18% от участниците са определили парите като приоритетна цел, която преследват чрез писането. Грийнфийлд казва, че мечтата за напускане на традиционната работа заради писателството засега остава нещо изключително трудно постижимо.

Прочетете още

С актрисата Лили Сучева, която чете откъс от романана премиерата_

Гергана Лаптева за новата си книга: Написах „Момичето от портрета“ с тангата на Гардел и Пиацола

Шепа българи в чужд свят са съхранили страната в сърцата си Книга след книга, стилът …