Начало / Интервюта / Вероника Рот: Опитвам се да предам съобщение. Не искам да чета морал

Вероника Рот: Опитвам се да предам съобщение. Не искам да чета морал

Вероника Рот е американска писателка, родена през 1988 г. Тя е известна със своите антиутопични младежки романи„Дивергенти“, „Бунтовници” и „Предани“ , които са бестселъри в цял свят. Скоро ще излезе и холивудската адаптация на „Дивиргенти“. Поредицата на младата писателка е преведена и на български. Представяме ви интервю с Рот, дадено пред списание „ELLE “.
–––––––
Вие сте близка по възраст със своите читатели. Поредицата ви „Дивергенти“ пресъздава собственото ви съзряване?
–    Писах тези книги, докато растях. Трябваше да правя избор, подобно на Трис (главната героиня – бел. ред.). Както какво да направя в близко бъдеще, така и какъв път да избера по принцип в живота.

Вие сте един вид вундеркинд – подписахте с „Harper Collins“ още като тийнейджър. Какво промени това за вас?
–    Кандидатствах за университет и се чудех как ще си плащам таксите. Обмислях да живея с родителите си. Тази сделка ме шокира. По онова време бях силно заинтересована от теология и религиозни въпроси. Много съм щастлива, че това ми се случи, но изобщо не предполагах, че е възможно.

Адресирате религията многократно в „Бунтовници“ и „Дивергенти“. От къде идва това?
–    Религиозните въпроси са ключови за нашето израстване и развитие. Дори ако сам разпитваш себе си и стигнеш до извода, че не вярваш в нищо, пак тези теми са важни. Що се отнася до книги, аз се опитвам да предам съобщение – било то по-заплетено или по-опростено. Не искам да чета морал. Разбира се, че собствените виждания се отразяват на стила на писане. Важно е да покажа, че Трис си задава постоянно въпроси и търси отговори.

Добре е, че Трис е независима. Жените понякога влизат в тези клишета за голяма любов и т.н.
–    Динамиката в книгите го налага. Отношението на Тобиас към Трис е по-скоро в рамките на уважение, отколкото романтичен интерес. Той я уважава и я счита за неуязвима. Неговата роля в нейната независимост е също значима.

Какво следва от тук нататък?
–    Мисля да си взема малка почивка. Смятам да продължа да пиша за същата аудитория, но ще ми отнеме време, преди да намеря следващия проект, който да ме мотивира така, както „Дивиргенти“.

Какъв е мечтания ви проект?
–    Ако бях по-зряла като писателка, щях да поставя действието в комунистическа Румъния от 80-те години на 20 век. Със съпругът ми живяхме там 5 месеца, след като се оженихме. Неговият чичо и леля живеят там от около 14 години и се занимават с изкуство и театър. Запознахме се с много хора, чухме истории и беше много интересно. Но това е проект, който ще отнеме дълго време, за да се осъществи.

Фото: joesgeekfest.wordpress.com

Книгите на Вероника Рот тук

Прочетете още

IlfIA

Иля Илф: „Вие сте интересен човек! На вас всичко ви е наред. Удивително, с такова щастие и на свобода.”

На 13 април 1937 година, на 39 години, от туберкулоза умира Иля Илф. Единият от …