Начало / Свят / Пиер Льометр с „Гонкур” за „Довиждане там горе“

Пиер Льометр с „Гонкур” за „Довиждане там горе“

Литературната награда „Гонкур” беше присъдена днес в Париж на Пиер Льометр за романа му „Довиждане там горе“, разказващ за демобилизираните от Първата световна война, а наградата „Ренодо” отиде при Ян Моа за „Раждане“, обемен роман за ада в отношенията родители-деца, съобщи БГНЕС, позовавайки се на АФП.

Носителите на двете награди по традиция бяха обявени в парижкия ресторант „Друан”. Журито на наградата „Гонкур” постигна съгласие едва на дванадесетия тур за „Довиждане там горе“. Романът разказва за едно изгубено поколение, демобилизираните по време на Първата световна война, пожертвани от обезкръвена Франция след четиригодишен ужас в окопите.

Писателят, който беше един от фаворитите, беше избран от журито с шест гласа срещу четири за Фредерик Верже за първия му роман „Arden”. За сметка на това журито на наградата „Ренодо” постигна съгласие още от първи тур за „Раждане“ на Ян Моа, роман от близо 1200 страници, който започва с идването на бял свят на автора на фона на ругатните на родителите му.

Преди обявяването на наградата, по време на блъсканицата на журналистите и фотографите, десетина активистки на феминисткото движение „La Barbe” влязоха за кратко в ресторант „Друан”, за да прочетат протестна декларация срещу отсъствието на жени в журитата и списъка на кандидатите.

Фото: lemarquepagedenath.wordpress.com

Свързани заглавия
Номинираните за наградата „Гонкур”

Прочетете още

Obrázek WhatsApp, 2024-23 v 19.02.25_91b068b1

Теодора Димова заслужи „Цветето на Хеликон“

Така тя направи и дубъл Наградата се връчва на най-продаваната книга сред онези, които са …