Начало / Интервюта / Ан Райс: Четенето стимулира писането ми

Ан Райс: Четенето стимулира писането ми

Ан Райс (72) е американска писателка и автор на книги на ужасите и на фентъзи. В книгите ѝ често се срещат вампири, мумии и вещици. Творбите ѝ повлияват силно на младежката субкултура гот. Издала е няколко произведения на тема садо-мазохизъм. Най-популярна е с бестселъра си „Интервю с вампир”, който беше екранизиран в холивудска продукция с участието на Том Круз и Брад Пит. Преди дни на англоезичния пазар излезе новият й роман „The Wolves of Midwinter”. Предлагаме ви интервюто, което Райс даде за huffingtonpost.com.
––––––––––––

Коя е най-ценната ви вещ?
–    Най-вероятно компютъра ми „Мак”. Но закъде съм без него?

На кого завиждате?
–    Бил Гейтс. Възхищавам се на това, което прави със своята власт и богатства. Възхищавам се и на съпругата му Мелинда.

Къде обичате да четете?
–    Обичам да чета на две места: на специален стол с облегалка, която се регулира, в спалнята ми, до прозорците в следобедните часове. Също така на квадратната маса в офиса ми, отново до прозорците. Това са най-добрите места. Докато си пия кафето или диетичната газирана напитка.

Каква искахте да станете като пораснете, освен писател?
–    Мечтаех да свиря на цигулка много силно, но за съжаление нямам никакъв музикален талант. Писането беше другата ми мечта. Това е всичко.

Какво ви притеснява най-много относно английския език днес?
–    При писането, щеше да е в помощ, ако имахме определени препинателни знаци, които да индикират по-несигурни въпроси, по-неуверени твърдения в диалога. Така той ще се подобри. Но просто ги няма. Само въпросителни и удивителни – ненужно объркване на читателя.

Ако можехте да имате петима гости, живи или не, кои биха били?
–    Исус Христос, свети Павел, Шекспир, Чарлс Дикенс и Октавиан Август.

Коя е първата книга, която прочетохте?
–    Някоя за гръцката митология от обществена библиотека. Не се сещам името.

За кои книги се срамувате, че не сте прочели?
–    Всички, които съм пропуснала от Томас Ман, Марсел Пруст, Джордж Елиът, Дикенс, романи от Теодор Драйзер и Синклер Луис, „Одисея”, „Илиада”, всички гръцки трагедии.

Ако можете да препоръчате една книга.
–    „Големите надежди” от Чарлс Дикенс.

Печатни или е-книги?
–    Както на читателя му е по-лесно да чете.

Четете ли докато пишете книга и към какви четива се обръщате?
–    Чета книги, те стимулират писането ми. Използвам такива, които нямат нищо общо с това, което аз пиша. Най-често увлекателни творби като серията за Джак Ричър от Лий Чайлд или нещо подобно на „Кръстникът”. Най-различни книги – „Peyton Place” от Грейс Металиус, „Долината на куклите” от Джаксън Сюзън.

Книги от Ан Райс тук

Прочетете още

9781250178633

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „The Women“ от Кристин Хана (5 седмици в класацията) 2. „The …