Начало / Свят / Любовта към книгите е безгранична

Любовта към книгите е безгранична

Любовта към книгите може да постигне невероятни неща. Това се вижда и чрез проекта „Little Free Library” (Малка безплатна библиотека). Това е движение, което разпространява безплатно книги, поставени в малки дървени къщички, построени на улицата. Целта е промотиране на грамотността и литературата, но и сближаване между хората.

Инициативата стартира в Хъдсън, Уисконсин. Предприемачът Тод Бол монтирал малка къща, подобна на такава за кукли, пред своя дом и я напълнил с книги. Той направил това в чест на своята майка, която била учителка и изключителна почитателка на книгите. Неговият бизнес партньор – Рик Брукс, разпространил идеята. Така тя се разраснала.

Всеки може да участва, като си построи сам една „Малка безплатна библиотека”, или пък може да я поръча от сайта на инициативата – littlefreelibrary.org. Желателно е този, които иска да се включи, да регистрира своята библиотека. Това се случва отново на същия сайт и е напълно безплатно.
Така хората могат да заемат без да плащат и за неограничен срок книги. Те могат по желание да ги върнат или да ги вземат за себе си, както и да разменят дадена творба за своя. Най-често хората взимат книгите за себе си, но това не е проблем за Бол и Брукс, които гледат да снабдяват инициативата с нови и нови произведения. Те казват, че най-бързо се изчерпват книгите за самопомощ и готварските наръчници.

Вече са се включили хора от всичките 50 щата в САЩ, както и от 40 други страни по света. От 2010 г. в циркулация са близо 2 милиона издания. По-света има около 10 000 такива библиотечки, според „Уошингтън Поуст”. Основен проблем на инициативата са природните бедствия, от които малките библиотеки не могат да бъдат защитени.

Повече информация на littlefreelibrary.org.

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …