Начало / Свят / Детски автори се обединиха в борбата срещу недохранването сред децата

Детски автори се обединиха в борбата срещу недохранването сред децата

Британски детски автори се обединиха в борбата срещу недохранването сред децата, съобщи „Индипендънт”. Те сториха това след като беше публикуван доклад на благотворителната организация „Save the Children”, който показва, че липсата на пълноценно хранене създава пречки на децата при дейности като писане, четене и решаване на прости математически задачи. Сред писателите са Филип Пулман, Джулия Доналдсън, Дейвид Уилямс и Майкъл Бонд.

Те ще лобират за поощряване на правителствата на държавите от Г-8 (Великобритания, Германия, Италия, Канада, Русия, САЩ, Франция, Япония) да обърнат повече внимание на този проблем. Авторите ще се срещнат на специална пресконференция с премиера на Великобритания Дейвид Камерън. Тя ще се проведе на 8 юни.

Докладът на „Save the Children”, базиран на изследвания в Етиопия, Индия, Перу и Виетнам, показва, че до 8-годишна възраст, недохранените деца могат да имат проблеми с разчитането на елементарни изречения като „Обичам кучета” и „Слънцето е горещо”. Гладът води и до проблеми с растежа. Освен това, изследванията са показали, че системният глад води до проблеми със самочувствието и желанието за научаване на нови неща в училище.

Джъстин Форсайт, изпълнителен директор на „Save the Children”, заяви:

„Резултатите потвърждават, че недостатъчното и неправилно хранене намалява драстично шансовете за реализация на тези деца още преди да са стъпили в класна стая”.

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Плодовете зреят нощем от Неда Антонова 3. …