Начало / Свят / 50 поеми на Ръдиард Киплинг бяха открити

50 поеми на Ръдиард Киплинг бяха открити

50 неизвестни досега поеми на Ръдиард Киплинг бяха открити в архив в Манхатън, съобщи „Гардиън”. Откритието е дело на американския учен Томас Пини. Произведенията ще бъдат публикувани за първи път като колекция следващия месец.

Тематиката на поемите е от най-различно естество. Има такива, които са в подкрепа на Първата световна война, на която Киплинг е бил поддръжник в началото. След смъртта на сина му в сражение, той съжалява за предишната си нагласа. „Ако има въпрос, защо сме умрели, това е защото бащите ни са ни излъгали”, пише поетът в творбата „Epitaphs of the War”. Други произведения пък са посветени на развитието на медиите.

„Cambridge Edition of The Poems of Rudyard Kipling” ще излезе на 7 март, публикувана от издателството на университета „Кеймбридж”. „Той толкова дълго е бил пренебрегван от учените и критиците. Това е, защото поемите му са много простички и ясни, описват обикновени ситуации. Критиците не обичат подобни неща. Но и той не се обръща към тях, а към обикновения човек”, казва Линда Брий от издателството „Cambridge University Press”.

Ръдиард Киплинг е английски поет и писател, роден в Бомбай през 1865 г. Израства и учи в Лондон, където формира представите си за живота. Има много класически произведения, но най-известни са неговите истории с главен герой момчето Маугли, което живее в джунглата. „Книга за джунглата” и „Втора книга за джунглата” са преведени на български, както и други негови книги. Киплинг е най-младият Нобелов лауреат – на 42 години е, когато получава приза. Бил е масон. Умира 1936 г.

Книги от Киплинг тук

Прочетете още

С актрисата Лили Сучева, която чете откъс от романана премиерата_

Гергана Лаптева за новата си книга: Написах „Момичето от портрета“ с тангата на Гардел и Пиацола

Шепа българи в чужд свят са съхранили страната в сърцата си Книга след книга, стилът …