Начало / Свят / Ариф Арслан: Гьоте е с турски корени

Ариф Арслан: Гьоте е с турски корени

Йохан Волфганг  Гьоте  произхожда от селджушки род. Това твърди турският изследовател Ариф Арслан в новата си книга за великия германски поет. Новината съобщи турският вестник „Заман”.

Изданието  посочва, че въпросът за религиозната принадлежност на Йохан Волфганг фон Гьоте отдавна занимава изследователите – писателят не е посещавал църква, но пък се твърди, че заедно с мюсюлмани правел намаз.В цикъла стихотворения „Западно-източен Диван“ не отхвърлял твърденията, че той самият е мюсюлманин.

Според изследванията, поместени в книгата на д-р Ариф Арслан, Гьоте е потомък на селджушкия офицер Садък Селим, който бил отведен от германски рицар като пленник в Баден-Вюртемберг по време на кръстоносните походи . Там се отличил със своите качества и бил произведен в звание полковник от местен граф. Заради турския си произход бил наричан „Селим Султан“.

В родословното дърво на писателя, учен, философ и политик фигурират имената на Йохан Султан и на баща му Хенрих Султан. Смята се, че дъщерята на Йохан – Анна Султан е дала началото на рода на Гьоте, пише още в книгата на турския учен.

Свързани заглавия
Великият Йохан Волфганг Гьоте
180 години от смъртта на Гьоте
Гьоте е имал син, разкрива книга

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …

Един коментар

  1. Васил Петров

    тези турци вече прекалиха! Омир се казвал Омер и бил турчин, сега и Гьоте стана такъв, сигурно Шекспир, Байрон и Пушкин и те са турци! Защо пускате такива глупости! Гаврите се с великите писатели!