Начало / Автори / Джералд Даръл – спасителят на животните

Джералд Даръл – спасителят на животните

На днешния ден, 7 януари, е роден авторът на незабравимите книги „Моето семейство и други животни”, „Птици, животни и роднини“, „Зверилник в главата ми“. Джералд Даръл освен превъзходен писател е един от най-ентусиазираните защитници на природа, основател на тръст за защита на дивите животни (впоследствие наречен на негово име) и на зоологическа градина. Негов брат е писателят Лорънс Дърел – автор на „Александрийски квартет”.

Джералд Даръл е от Джамшедпур, тогавашната провинция Бихар в Индия. Роден е през 1925 г. Родителите му също са родени в Индия, но са от английско-ирландски произход. Той е последното дете на Луиза и Самюъл Даръл . Бащата е британски инженер и както подобава на положението на семейството, Даръл прекарва по-голямата от времето си в компанията на бавачка.

След смъртта на бащата през 1928 г. семейството напуска Индия. През 1935 г. фамилията се премества на гръцкия остров Корфу, където Даръл започва да събира и държи като домашни любимци екземпляри от местната фауна, и остава там до 1939 г. Този период по-късно става основа за трилогията – „Моето семейство и други животни“ и последвалите я „Птици, животни и роднини“ и „Градината на боговете“. Даръл получава образование вкъщи, преподават му различни приятели на семейството и частни учители, повечето от които са приятели на по-големия му брат Лорънс.

Семейството се връща в Англия в началото на Втората световна война. Въпреки че през военните и следвоенните години е трудно да се намери работа, особено за младеж с домашно образование, предприемчивият Даръл работи като помощник в магазин за домашни любимци. През 1943 получава повиквателна, но е освободен от военна служба по здравословни причини и отбива военният си дълг като работи във ферма. След войната започва работа като младши работник в Уипснейдската зоологическа градина, изпълвайки мечтата на живота.

През май 1946 г. Даръл напуска Уипснейдския зоопарк за да се включи в тогавашните зоологически експедиции, но му е отказано място поради липсата на опит. Първите му срещи с диви животни стават през следващата година, с пътуване до Британски Камерун (сегашен Камерун) с орнитолога Джон Йейланд, финансирано с 3000 лири, които получава като наследство от баща си щом навършва 21 години. Животните, които събира, са продадени на различни зоопаркове във Великобритания.

Даръл продължава успеха на първата си експедиция с още две, заедно с колегата си от Уипснейдския зоопарк Кен Смит – отново в Британски Камерун и в Британска Гвиана (сега Гаяна), съответно през 1949 и 1950 г.

Първата му книга – „Препълненият ковчег”, излиза през 1953 г. и е посрещната с одобрение от публиката. Даръл е автор общо на 37 книги. 35 филми са снимани по негови сюжети.

Основна идея и цел на Даръл е да се спасяват изчезващите животински видове. Естествоизпитателят умира на о. Джърси на 30 януари 1995 г.

Много от книгите на Даръл са превеждани на български, но близо 10 години не са преиздавани.

Прочетете още

9781250178633

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (8 април – 14 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „The Women“ от Кристин Хана (8 седмици в класацията) 2. „Четвърто …