Начало / България / Хосе Карерас идва за премиера на книга за Гена Димитрова

Хосе Карерас идва за премиера на книга за Гена Димитрова

Световноизвестният испански тенор Хосе Карерас ще бъде почетен гост на премиерата на книгата на журналиста Димитър Сотиров „Гена Димитрова от А до Я“. Събитието ще се състои на 9 декември от 13 ч в залата на Софийската опера, съобщи operasofia.bg.

Карерас е познавал отблизо голямото българско драматично сопрано и ще разкаже лични спомени за приятелството си с нея, започнало през 70-те години на ХХ век и продължило до смъртта й през 2005 г.

Книгата „Гена Димитрова от А до Я“ е първото сериозно проучване на личния архив на прочутата прима, който включва рецензии, интервюта, писма, програми и плакати, аудио и видео записи от участия по сцени в цял свят в продължение на 35 години. Авторът е направил десетки интервюта с приятели, близки, колеги и познати на изпълнителката и е проучил архивите на световни оперни театри като „Ла Скала“, „Метрополитън“ и „Реджо ди Парма“.

Лични спомени в книгата са споделили Хосе Карерас, Пласидо Доминго, Никола Мартинучи, Мирела Френи, Анна Томова-Синтова, Никола Гюзелев, Райна Кабаиванска, Веселина Кацарова, Александрина Пендачанска, Стефка Евстатиева, Франческа Патане, Роберто Скандиуци, Наоко Мацуи. Изданието е богато илюстрирано.

Водеща на представянето на „Гена Димитрова от А до Я“ ще бъде проф. Боянка Арнаудова. Откъси от книгата ще прочете актрисата Виолета Гиндева. Ученици на Гена Димитрова ще изпълнят арии от опери.

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (22 април – 28 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Паяка от Ларш Кеплер 3. Времеубежище (трето …