Начало / Свят / Бивш американски войник спечели наградата „Guardian First Book Award”

Бивш американски войник спечели наградата „Guardian First Book Award”

Кевин Пауърс, бивш американски войник, спечели литературната награда „Guardian First Book Award”, съобщи британското издание. Той беше отличен за романа си „The Yellow Birds”, който пресъздава психологическия ефект от служенето в армията, участието в битка и последствията от тях. Пауърс прибави към сметката си 10 000 паунда.

Лиса Алърдайс, председател на журито и главен редактор на отдела за ревюта на „Гардиън”, коментира: „Темата е грозна и опустошителна, но изказът е красив и поетичен. Мощна медитация за войната и морала. Незабравим първи роман”. Тази награда се дава вече от 14 години насам. Тя се връчва за първо публикувано произведение във всякакъв жанр.

Още след излизането си през септември „The Yellow Birds” получи признанието на критиците. Книгата разказва историята на редник, изпратен в Ирак, който обещава на майката на свой приятел да го върне жив и здрав вкъщи. Макар да дава всичко от себе си, той не успява да изпълни обещанието си. Пауърс е сравняван дори с имена като Кормак Маккарти и Ърнест Хемингуей.

В телефонно интервю, авторът заяви, че е много радостен от спечелването на награда: „Невероятно е, че получавам такова признание. Прекарах много часове сам със себе си, пишейки тази книга и се чудех дали някой изобщо ще е заинтересован”. Писането е хоби на Пауърс още от тийнейджърските му години във Вирджиния. „Не вярвах, че ще пробия, защото си мислех, че всички писатели са от Ню Йорк”.

Кевин Пауърс ( 32) служи като картечар в американската армия в Ирак през 2004 и 2005 г. „Бил съм в битка, знам за какви страхове става въпрос. Знам и колко объркан се чувства човек, когато се върне у дома”, отговаря той на въпрос дали може да се идентифицира с главния герой.

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …