Начало / Свят / „HarperCollins” и „Simon & Schuster” преговарят за обединяване

„HarperCollins” и „Simon & Schuster” преговарят за обединяване

„HarperCollins” и „Simon & Schuster”, две от най-големите издателства в света, преговарят за евентуално обединяване, съобщи „Лос Анджелис Таймс”, цитирайки „Wall Street Journal”. Ако сделката стане факт, това ще бъде второ обединение между големи издателства, след като това сториха „Random House” и „Penguin” преди около месец. Те ще се превърнат в „Penguin Random House” в края на 2013 г.

Така е много вероятно „големите 6”, както до скоро бяха наричани най-мащабните издателски къщи, ще се превърнат в неравна четворка. Две огромни компании и две по-малки, в лицето на „Macmillan” и „Hachette”. В профила в „Туитър” на лондондския обект на веригата книжарници „Waterstone’s”, който се намира на улица „Оксфорд”, се появи следното съобщение: „само въпрос на време е преди „Macmillan” и „Hachette” да формират „Machete”.

„HarperCollins” е издателство,  което функционира от 1989 г. То е създадено от обединяването на американските издатели „Harper & Row” (1817 г.) и „William Collins, Sons” (1819 г.). Издателската къща има централи в Обединеното кралство, САЩ, Канада, Австралия, Нова Зеландия и Индия. „HarperCollins” се стопанисва от корпорацията на Рупърт Мърдок, „News Corporation”, която държи още и филмовото студио „Twentieth Century Fox”.

„Simon & Schuster” е американско издателство, основано в Ню Йорк през 1924 г. То е формирано от Ричард Л. Саймън и М. Линкълн „Макс” Шустър. То е част от медийната група „CBS Corporation”. На година публикува 2 000 книги и има 35 издателства, които работят под неговата шапка.

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …