Начало / Свят / Френски писател скандализира с памфлет за Брайвик

Френски писател скандализира с памфлет за Брайвик

Френският писател и редактор Ришар Мийе предизвика полемика, като заяви, че „Норвегия несъмнено заслужава“ десния екстремист Андерш Брайвик, който уби 77 души при две нападения през юли миналата година, съобщи „Фигаро“.

Мийе, който каза, че е прочел целия манифест на Брайвик от 1500 страници в интернет, подчертава, че не одобрява престъпленията на масовия убиец. В същото време той приветства „творбата“ на десния екстремист и неговия „вик на омраза към социалната демокрация, имиграцията и мултикултурализма“.

„Брайвик несъмнено е това, което Норвегия заслужава“, пише Ришар Мийе в 18-страничен памфлет. Той е „дете колкото на разбито семейство, толкова и на идеологическо и расово пропукване, причинено от имиграцията от извън Европа през последните 20 години“, коментира Мийе, който е редактор на няколко книги, спечелили награди във Франция.

Памфлетът потресе литературните кръгове в страната, отбелязва „Фигаро“. Писателката Ани Ерно определила материала като „политически опасен акт“, а нейният колега Тахар бен Джелун казал, че Мийе „си е изгубил главата“.

Други представители на гилдията обаче реагират по-малко критично. „Мийе вярва само в литературата. Той е човек, който пише удивително добре. Неговите съмнителни идеи не намаляват литературните му качества“, заяви Алексис Жени, който спечели миналата година най-престижната литературна награда във Франция – „Гонкур“, и на когото Ришар Мийе е редактор.

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …