Начало / Критика / Паулу Коелю: „Одисей” е вредна за литературата

Паулу Коелю: „Одисей” е вредна за литературата

„Одисей” от Джеймс Джойс е смятана от много експерти за най-великата книга на ХХ век, но не на такова мнение е Паулу Коелю. Бразилският писател нарича книгата „шега” и „вредна за литературата”, отбелязва „Гардиън”.

Коелю коментира пред бразилския вестник „Folha de S Paulo”: „Аз съм модерен автор, защото правя така, че трудното изглежда лесно и поради тази причина мога да комуникирам с целия свят. Писателите грешат, като се концентрират върху формата, вместо върху съдържанието. Огромна вина затова носи „Одисей” от Джойс. Има страхотен стил, но вътре няма нищо. „Одисей” е просто една шега”.

Езотеричните романи на Коелю не получават признанието на критиците, но това не му пречи да е един от най-продаваните съвременни автори в цял свят. Последната му творба, „Manuscrito encontrado em Accra”, в която действието се развива в Йерусалим през 1099 г., е продадена в повече от 115 милиона копия в 160 страни.

Паулу Коелю е бразилски писател, роден през 1947 г. Известен е със своите драматични, психологически и езотерични творби. Творчеството му се превежда в цял свят, а книгите му често са международни бестселъри. В българските книжарници може да бъде намерена голяма част от творчеството на Коелю, като „Дневникът на един маг”, „Алхимикът”, „Вероника решава да умре”, „Мактуб”, „Алеф” и др.

„Одисей” от Джеймс Джойс тук

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …

3 Коментари

  1. Ruzha Manolova

    Коелю забравя,че само времето ще покаже…:))) Има ли още кой да го чете него?

  2. Татяна

    Ружа, не съм защитник на Коелю, но прочетохте ли статията? „Последната му творба (,,,) е продадена в повече от 115 милиона копия в 160 страни.“ Този факт не е маловажен, явно все още има кой да го чете. А и не подценявайте публиката по света, хората разбират от литература.:)

  3. Иван Хаджиев

    Паулу Коелю е просто една чалга в литературата, срамно е, че има хора, които го четат и издатели, които го печатат. Това просто не е литература! И колко е нахален! Отрича Джойс! Смешник! А у нас вкусът на четящите е вече близо до този на онези, за които музиката е само джаз, поп, рок и чалга. За тях няма Бетовен и Брамс, Верди и Моцарт. Опростачена нация! Жалко, че ражда и произвежда толкова първостепенни певци и музиканти за света. Тук просто няма кой да ги оцени.След като и т.н. интелигенти се задоволяват с джаза и рока, какво да говорим?! А в Европа дори хората от ниските слоеве слушат оперна и симфонична музика, залите са пълни. А тук закриват опери, филхармонии и театри. Докато в азиатска Турция откриват! Срамно, наистина.