Начало / Любопитно / „Кал, пот и сълзи” (анотация)

„Кал, пот и сълзи” (анотация)

Това може би ще е най-екстремната книга, която някога сте чели. „Кал, пот и сълзи” – биографията на известния телевизионен документален герой Беър Грилс, е четиво, което разтърсва. То описва необикновения живот на познатия от  поредицата „Оцеляване на предела” (Ultimate Survival) на Discovery Channel британец, който винаги се стреми да изживее приключенията до краен предел.

Едуард Майкъл „Беър” Грилс е бивш военен и автомобилен състезател. Роден е през 1974 г. Той е един от най-младите британци, изкачили Еверест – на 23 години. Още в ранна детска възраст е научен да плува и да се катери от своя баща. Като тийнейджър основните му интереси са скално катерене и бойни изкуства. Да изкачи Еверест е от ранните му мечти. За да усъвършенства уменията си по карате, изкарва специален подготвителен лагер в Япония.

От 1994 до 1997 г. Едуард служи в Специалните части на Великобритания – „САС”. При една от акциите в Африка чупи гръбнака си на три места. Според лекарите дори не е сигурно, че ще проходи отново. Възстановява се в рехабилитационна клиника и само 18 месеца по-късно изкачва Еверест. Експедицията му трае 4 месеца, като няколко пъти е на границата между живота и смъртта заради измръзване и недостиг на кислород. Грилс е участвал и в други екстремни експедиции – например 35 километра плаване по Темза с ръчно направена лодка или прекосяване на Северния Атлантически океан с твърда надуваема 11-метрова лодка.

„Оцеляващият” е бил гост в предаванията на най-известните американски водещи – Джими Кемъл, Опра Уинфри, Джонатан Рос и Джей Лено. Той става световноизвестен с предаването „Оцеляване на предела”, заснето през 2007 и 2008 г. Там показва как се оцелява в най-тежките кътчета на Земята, скача от самолети и хеликоптери, бори се с алигатори, спи в труп на камила, яде влечуги и насекоми. Негов идол е Стив Ървин – Ловецът на крокодили, който загина, прободен в сърцето от скат до Големия бариерен риф в Австралия.

„Беше голям шок. Когато научихме, беше като огромно напомняне. Това, че си в телевизията, не гарантира нищо. Трябва да си внимателен, да си в безопасност и, както обичам да казвам, когато има съмнение – няма съмнение. Трябва да преразгледаш и да помислиш. Заради това съм още жив, божия воля“, споделя Грилс.
Той е автор на 12 книги и като бивш член на Британските специални части е обявен за почетен командир от Кралския флот. Продължава да ръководи уникални експедиции до най-отдалечените и опасни кътчета на Земята, като тези мисии са набрали над милион и половина британски лири за благотворителни дейности в полза на децата по света. Живее със съпругата си и тримата си сина в холандска лодка в Лондон и на малък отдалечен остров на брега на Уелс.

Увлекателна и трогателна, „Кал, пот и сълзи” е задължително четиво както за пристрастените към адреналина, така и за пътешестващите от дивана.

Книгата на Грилс тук

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …