Начало / Ревюта / Стоката изкуство

Стоката изкуство

Димитрина Георгиева, Хеликон Бургас-Център

 

КНИЖАРЯТ ДимаДжун Хейуърд от романа „Йелоуфейс“ на Р. Ф. Куанг е млада, не много успешна писателка. Приятелката ѝ от колежа – Атина Лиу, с която не са особено близки, е пълна нейна противоположност. Тя е красива, уверена в себе си, богата, автор на няколко бестселъра. По време на една от срещите им в апартамента на Атина, след трагичен инцидент, тя умира. Докато чака помощ, Джун забелязва недовършения ѝ роман и без много размишления го прибира и решава да го издаде като свой.

По-нататък сюжетът ни повежда из дебрите на издателския бизнес, проследява пътя, по който една книга се превръща в бестселър. Романът повдига наболелите въпроси за расизма, за това, доколко е морално една трагедия да се използва за правене на пари и кой има„право“ да пише за нея; за ролята, която социалните медии играят в създаването и подклаждането на един скандал, в издигането или низвергването на един автор и произведението му.

В романа надали ще намерите герой, който да харесате напълно. Всеки положителен образ има своите сенчести страни, което до голяма степен се дължи на вечната човешка нужда от утвърждаване.

„Йелоуфейс“ е изчерпателен разказ за същността на литературния свят и за превръщането на изкуството в стока.