Начало / Критика / Записките на един баща

Записките на един баща

Родителството е история без край, напомня Райън Холидей

Obrázek WhatsApp, 2024-09-13 v 08.08.23_9096ac86

Книгата му носи чудесна доза вдъхновение в началото на новата учебна година. Но е прекрасен съветник и за моментите, когато се чувстваме уморени от ролята си на родител или пък за миговете, когато това ни превръща в най-големите щастливци на света.

Райън Холидей, който определя себе си като „модерен стоик“, буквално изтисква световната мъдрост, за да я превъплъти в тези послания за всеки ден – ненапразно Матю Макконъхи казва за книгата му, че заслужава да я превърнем в свой всекидневен ритуал.

„За родителството“ всъщност бележи и дълготрайните усилия на автора да говори за бащинството като нещо специално в живота на всеки мъж. Той създава и супертим от бащи, които са способни да бъдат пример за обществото. Сред тях са например Кейси Найстет, кинорежисьор и ютюбър; също д-р Дрю, който се занимава дълги години със зависимости и е изключително популярен с изявите си в медиите.

Важна част от концепцията за „всекидневно бащинство“ е и тази книга, която предлага простички съвети, имащи вида на непреходни мъдрости; съвети, които карат бащите едновременно да се замислят и да действат, за да бъдат децата и света ни утре по-добри.

Затова не е изненада, че „За родителството“ среща изключително добър прием там, където излиза. Рейтингът на книгата сред читателите е много висок. Разделена е на 12 части – колкото са и месеците в годината. Холидей не пропуска да ни представи някоя историческа личност с голямо значение, просто така да ни настрои, че самите ние да се почувстваме извор на мъдрост и спокойствие. А най-хубавата оценка за книгата идва именно от татковците, които я разтварят, а после откровено признават: „Това е най-добрата възможна книга за един баща и тя напомня колко важни са децата в живота ни.”

Райън Холидей създава и супертим от бащи, които са способни да бъдат пример за обществото

ryan-holiday-ezgif.com-webp-to-jpg-converter

Още причини да разтворим „За родителството“
  • Самият автор Райън Холидей е баща на две момчета.
  • Опитът му като писател е именно в сферата на отношенията и процесите между нас и вътре в нас.
  • Сред другите му популярни книги са например „Твоето его е врагът“ и „Изкуството да бъдеш спокоен“.
  • Холидей е изключително активен човек, който има собствена книжарница и се занимава с маркетинг.
  • Обикновено изхожда в книгите си от древната философия, като ѝ намира приложение и в наши дни.
  • Освен психология по страниците има цитати от историята, поп културата и литературата.
  • Книгата ще се превърне в чудесно вдъхновение и съветник от първия ден на бащинството ви или ако сега детето ви тръгва на училище.
Препоръка от Краси Проданов
Снимка на автора от tim.blog

Прочетете още

mesec

Инстинкт за хубави книги

Заглавията на септември се грижат за доброто ни настроение Запалените читатели – вярвате или не, улавят …