Начало / Любопитно / 8 причини защо приказките са важни за детството

8 причини защо приказките са важни за детството

Съвременните хора не вярват особено във важността на приказките. Разпространено е мнението, че те не учат на нищо добро и плашат децата. От imaginationsoup.net обаче не са съгласни и показват 8 причини защо приказките са съществени за детството.

1. Приказките показват на децата как да се справят с проблемите. Те се асоциират с персонажи и разбират какво може да се направи в подобно положение.

2. Приказките изграждат емоционална гъвкавост. Децата имат нужда да разберат, че лошите неща могат да се случат на всеки, никой не е имунизиран. Искаме децата ни да се борят с трудностите, а не да се предават пред всяка, нали?

3. Приказките обогатяват речника.

4. Приказките преодоляват културните бариери. Те показват, че дори съвсем различни хора могат да имат общо, да искат едно нещо и да победят злото.

5. Приказките учат какво означава история. Да, в тях има сюжет, персонажи, декор. Освен това детето започва да разбира разликата между художествена и нехудожествена проза.

6. Приказките развиват въображението.

7. Приказките помагат на родителите да научат децата на критично мислене. Понякога героите от приказките не постъпват правилно. Това дава възможност на родителя да изгради критичното мислене на детето си с пример.

8. Приказките имат поука. Приказките учат на уроците на живота, макар да са в измислен или вече не съществуващ свят. Но все пак вече покрихме точката с въображението, нали?
Що се отнася до това дали са страшни – 2 фактора трябва да се вземат предвид. Първо, всеки родител трябва да може да съобрази дали точно дадената приказка е подходяща за точно неговото дете точно сега. Второ, много по-добре е някои приказки да бъдат четени през деня, а не точно преди лягане. Така детето ще преосмисли историята и ще се успокои.

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …