Начало / България / Изложба, посветена на Емилиян Станев, в Добрич

Изложба, посветена на Емилиян Станев, в Добрич

Изложба на библиотечни документи организира регионална библиотека „Дора Габе“ в Добрич по повод 105 години от рождението на писателя Емилиян Станев, което се навършват на 28 февруари. В дните до 9 март в централното фоайе на библиотеката посетителите могат да видят различни издания на произведенията на Емилиян Станев – анималистични разкази, социална и нравствено-философска проза, исторически романи и повести, съобщи ndt1.com.

Сред тях са едни от най-значимите книги на писателя „Крадецът на праскови“, „Иван Кондарев“, „Легенда за Сибин, преславския княз“, „Антихрист“, „Търновската царица“ и др., сборници с разкази, поредици Избрани произведения. Богато илюстрована Енциклопедия на българските писатели представя творческия път на Емилиян Станев. Сборници със спомени разкриват необятната вселена на майстора на българската повествователна проза. Критика, речници на българската литература, литературни анкети представят сложния житейски и творчески път на многоликия писател.

Интерес представлява книгата на съпругата му Надежда Станева „Дневник с продължение“, представяща всичко по-значително, което засяга живота, личността и творчеството на автора. Място в изложбата намира и едно от най-новите заглавия, с които се обогати фондът на библиотеката по програма „Българските библиотеки-съвременни центрове за четене и информираност“, финансирана от Министерство на културата, книгата на Морис Фадел „Животното като литературна провокация: „Анималистиката“ на Емилиян Станев“, която подлага на критика утвърдилото се в българското литературознание понятие „анималистика“.

Емилиян Станев заема своето достойно място и в българската детска литературна съкровищница. Той е автор на книгите за деца и юноши „През гори и води“, „Лакомото мече“, „Повест за една гора“, „Когато скрежът се топи“, „Чернишка“ и др., чийто различни издания през годините са представени в изложбата.

Прочетете още

valeri_petrov_cover-1200x900-ezgif.com-webp-to-jpg-converter

Валери Петров – цитати от вечни интервюта

Думите греят на рождения му ден Дете е на учителка по френски и софийски адвокат …