Начало / Автори / Дефиницията на Айн Ранд за любовта

Дефиницията на Айн Ранд за любовта

Свети Валентин – празникът на влюбените, наближава и е интересно да разберем дефиницията за любовта на руско-американската писателка Айн Ранд. Порталът flavorwire.com припомня, че в класическото си произведение „Изворът”, Ранд пише, че за да каже някой „Аз те обичам”, трябва да може да казва първо „Аз”.

Читател обаче не успява да разбере смисъла на нейните думи и я моли за разяснение. Тя отговаря в писмен вид по следния начин:

„Значението на „Аз” е, че това е независима, самодостатъчна единица, която не съществува само заради друг човек. Човек, който съществува само заради своя любим не е независима единица, а духовен паразит. Любовта на един паразит не струва нищо”.

Писмото е с дата 22 май 1948 г.

Айн Ранд е американски философ и писателка от руско-еврейски произход, родена през 1905 г. Позната е със своята рационална философия, като дори е създателка на движение, което нарича „обективизъм”. Написала е и значими политически трудове. На български език са публикувани творбите й „Изворът”, „Атлас изправи рамене”, „Добродетелта на егоизма”, „Капитализмът: Непознатият идеал” и др.

Книгите на Айн Ранд тук

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …