Начало / "Четящият човек" / Петя Дубарова е родена преди 60 години

Петя Дубарова е родена преди 60 години

Имената на седмицата смесват национално и световно

122aac112721061186940296a6ed9

Признанието за някои от тези писатели идва още с първата им книга – например Харпър Ли. Други пък изгарят, за да се превърнат в легенда – като нашата Петя Дубарова. Мечтаем да прочетем зрелите ѝ стихове, но животът има своя логика. Затова и така прекланяме глава пред бургаското момиче. Ето ги всъщност по-важните годишнини тази седмица. Литературна разходка, която ни оставя наистина безмълвни.

Петя все ще се чете

Прекрасната поетеса е родена на 25 април 1962 г. Бургаският бряг е и най-голямото ѝ вдъхновение. А нейните стихове и сега ни правят по-смели, по-романтични. Наскоро се роди и филм, вдъхновен от творчеството ѝ – „Петя на моята Петя”. Пресмятаме годините от рождението ѝ и с малко тъга установяваме, че сега Петя можеше да навърши прекрасните 60…

Още един наш поет – още един класик

Завъртаме колелото на времето още по-бързо, за да се озовем в 1866 г. Тогава във възрожденска Трявна се ражда Пенчо Славейков. И той поет, и той оставил душа за България – и изгорял в любовта си по нея. Роден е на 27 април. Примерите, които следва, са наистина светли – възхищава се от автори като Ибсен, Ницше, Хайне. Сам оставя безсмъртни творби в нашата литературна съкровищница – „Сън за щастие”, „Кървава песен” и много други.

imena

Поглеждаме и към световните таланти

28 април отбелязваме с раждането на две наистина световни имена. На практика имахме щастието да са наши съвременници – това са Харпър Ли и Тери Пратчет. Първата – родена през 1926-а, е създала „Да убиеш присмехулник”, за която се твърди, че е сред най-добрите произведения на миналия век. А вторият пък, сър Тери, появил се в нашето измерение през 1948-а, променя развитието на жанр като фентъзи – и е безкрайно обичан заради своите романи от Света на Диска, но и за своята аура, визия за света, коспомолитност.

Последна спирка – Прага

Нашият седмичен календар завършва на 30 април – на този ден през 1883 г. в Прага пропищява за първи път Ярослав Хашек. Сигурно си мислите, че след глътка бира бебето Яра е замлъкнало доволно, но обикновено нещата в живота са много, много сложни – и доказателство е неговият войник Швейк, който казва, че и най-големият философ често е беззащитен пред глупостта човешка. Тези и много други максими правят от Хашек писател прозорлив, пък и четен дори след толкова години.

Но нали заради това четем – за да прогонваме глупостта. Така че си пожелаваме хубави дни с любимите ни книги.
tri

Имената на седмицата – това са онези творци, които заслужават миг признание, а заедно с това и нашата любов. Защото са превърнали таланта си в книги – при това в книгите, които обичаме и към които винаги се връщаме

Литературна хроника от Краси Проданов

Прочетете още

baldachi

Балдачи силен, както го познаваме

Писателят привлича погледи за пореден път „Недовършена работа“ бележи раждането на още една силна поредица …