Начало / България / Мемоарите на „кръстницата на пънка” и на български

Мемоарите на „кръстницата на пънка” и на български

Мемоарите на легендарната Пати Смит са вече на българския книжен пазар. „Просто деца” излезе в началото на март 2010 г. на английски и бързо се превърна в безспорен хит. Затова не е изненада, че книгата стана носител на Националната американска награда за нехудожествена литература. „Просто деца” дори попадна в листата на размяна на книги в предстоящата „Световна нощ на книгата” в САЩ.

„Пати Смит ни дава поетичен шедьовър, рядка и ценна покана да надникнем в истинско ковчеже със съкровища” , заявява известният актьор Джони Деп.

Смит е родена на 30 декември 1946 г. като Патриша Лий. Наричана е „кръстницата на пънка”. Освен на сцената, където се изявява като вокал, инструменталист и композитор, тя  е известна със своята поезия и с уменията си да рисува.

Възпламенява света на писаното слово с непосредствеността и челната атака на рокендрола, спечелвайки си признание с революционното смесване на поезия и рок. Знаковият й музикален дебют „Horses” с новаторската фотография на обложката, направена от Робърт Мейпълторп, се нарежда сред стоте най-добри албума за всички времена – нейният „меч от звуци, прибран в ножницата на неговата образност.” Впоследствие Пати Смит записва още 11 албума, а първата й изложба с рисунки е през 1973 г., като нейни произведения, фотографии и инсталации са излагани в най-престижните галерии и музеи в света. След многото стихосбирки, мемоарите й, посветени на връзката й с Робърт Мейпълторп, „Просто деца”, обират овациите на публиката и критиката. През 2005 г. френското Министерство на културата отличава Пати Смит с най-престижната си титла – „Командир на ордена за изкуство и литература”. Въведена е в Рокендрол залата на славата през 2007 г.

Пати Смит се омъжва за покойния Фред Соник Смит от MC5 в Детройт през 1980 г. Двамата имат син Джаксън и дъщеря – Джеси. Днес Пати отново живее в Ню Йорк.

Фото:en.wikipedia.org

Прочетете още

anita-jankovic-AowxSxBwv_4-unsplash

Четене преди сън удвоява речника на децата

Книгите са ключови за тях Четящите родители са истинска благословия за най-малките – достатъчно е …