Начало / Свят / Томас Джеферсън написал библия, редактирал християнството

Томас Джеферсън написал библия, редактирал християнството

Томас Джеферсън – третият президент на САЩ, написал собствена библия, пише „Гардиън”. Джеферсън основно редактирал житейската история на Исус Христос. Той създал съвсем различно произведение, чието заглавие е „Библията на Джеферсън”. Пълно издание беше публикувано на 5 януари от „Тарчър”, дъщерна фирма на издателството „Пенгуин САЩ”.

Книгата, създадена през 1820 г., се отличава от Библията по това, че са изрязани пасажи от евангелията. Поправени или премахнати са някои от основите на християнската религия като възкресението, отиването в рая, светия дух и светата тройца. За различния подход на Томас Джеферсън към християнството по време на неговия живот знаели само неговото семейство и приятели.

Неговата правнучка продала оригинала през 1895 г. на института и музей „Институцията Смитсониън”, където той може да се види и днес. Произведението е публикувано за първи път през 1904 г. – 78 години след смъртта на автора на „Декларацията на независимостта”.

Мич Хоровиц, редактор на новото издание, казва: „Де факто, Джеферсън е бил християнин. Той обаче е вярвал във философията на Христос, не в религията, създадена около него след това. Според него, ако Иисус е видял каква религия е създадена от неговия образ, е щял да бъде ужасен. Това, което Джеферсън всъщност прави, е един исторически портрет на велик учител. Той е вярвал в моралната сила на Христос”.

Томас Джеферсън е третия президент на САЩ. Роден е през 1743 г. Мандата му е между 1801 г. и 1809 г. Той е основният автор на „Декларацията за независимостта”. Смятан е за един от най-успешните американски президенти.

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …