Начало / Свят / Светът се сбогува с Дейвид Боуи!

Светът се сбогува с Дейвид Боуи!

Световният музикален свят днес отдаде почит на една от иконите на съвременната поп и рок музика. На 10 януари, на 69-годишна възраст почина Дейвид Боуи. Музикантът се предаде след 18-месечна борба с рака. Само няколко дни по-рано, на  8 януари, Боуи отбеляза 69-я си рожден ден с издаването на новия си албум Blackstar.

„Най-продаваният и най-почитаният в Англия композитор след бийтълсите е Дейвид Боуи. Известен в България предимно със закачливия саундтрак към филма „Абсолютни начинаещи“ – ще рече, неизвестен, за световната култура Боуи има значимостта на The Beatles. Но е още по-странен, непредсказуем, изненадващ, дълбок и влиятелен.

Затова да пишеш за Дейвид Боуи е уникално трудна задача. За кого точно пишеш? За онзи ученик на име Дейвид Джоунс, въоръжен с играчка-саксофон, който възкликва „Чух гласа на Бог!“, когато за пръв път чува парчето Tutti Frutti на Литър Ричард?

За кого да пишем, след като в първите десетилетия на своята световна известност Боуи просто не съществува, защото се преражда последователно в Майор Том, Човекът-Който-Продаде-Света, Зиги Стардъст от Марс, Аладин Сейн, Човекът-Който-Падна-на-Земята, Кльощавият Бял херцог, Дамата, Землянина?“, казва за Боуи в книгата си „Елегия за Боуи“ Евгeний Дайнов.

Прочетете още

Obrázek WhatsApp, 2024-04 v 16.55.13_0fc84097

Новото хапче за смях „Тото“

Действа безотказно при малки и големи Новите книжки на френския комикс вече ни радват – …